dimecres, 18 de maig del 2016

El representant d'Obama al Pròxim Orient torna a visitar Rojava

Brett McGurk, representant del  govern nord-americà al Pròxim Orient i, de fet, cap de la coalició internacional contra l'Estat Islàmic ha tornat per segona vegada a Rojava. Ja va visitar el 30 de gener Kobanê i el cantó de Cizîrê.

McGurk és, de fet, qui decideix on i quan ataca la coalició internacional així com els aliats a la zona. El seu gest ha estat més que simbòlic doncs li ha permès visitar una de les poques zones de al regió on la seva coalició ha pogut esclafar l'Estat Islàmic de forma significativa. També representa un missatge clar a Turquia que continua afirmant que les milícies kurdes, que defensen Kobanê, són "grups de terror".


El diplomàtic nord-americà va entrevistar-se ahir a Kobanê amb Salih Muslim, co president del Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD) , per aclarir també la situació. Així ho ha confirmat el ministre d'afers estrangers del cantó autònom de Kobanê Idris Nassan. També es va trobar amb  les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i de les SDF, Forces Democràtiques de Síria. per a planificar properes accions militars conjuntes. Aquest és un punt de debat actualment. McGurk i els EUA estan entestats en dur a terme l'ofensiva sobre ar-Raqqà però ni han proporcionat els mitjans d'artilleria pesada ni són conscients de les defenses dels islamistes a la ciutat on, abans de l'inici de la guerra, hi vivien unes 10.000 persones d'ètnia kurda.

Salih Muslim i les YPG, en canvi, defensen com a prioritat atacar Jarablus i tallar la connexió entre l'Estat Islàmic i Turquia. El primer pas seria fer-se amb Manbij, a només 10 quilòmetres del front. Tot i ser l'opció més lògica, l'aliat dels EUA, Turquia, es nega en rodó a permetre la caiguda de Jarablus. Els EUA es troben entre mig. "Els vincles militars dels EUA amb els kurds de Síria s'han aprofundit molt malgrat les preocupacions del nostre aliat a l'OTAN" va afirmar el govern d'Obama.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada