dimecres, 18 de maig del 2016

El parlament turc aprova llevar la immunitat als diputats pro kurds

El parlament turc va aprovar, ahir al vespre, la llei que retira la immunitat a part dels i les diputats/des de l'hemicicle. Dels 550 escons, 130 veuran llevada la seva protecció. Entre aquests hi ha els 59 diputats/des del Partit Democràtic del Poble (HDP, esquerra pro kurda) inclosos els co presidents Selahattin Demirtaş i Figen Yüksekdağ, els qui ja han denunciat que la mesura "destrueix la presència de l'HDP al parlament".

HDP va respondre amb una "protesta de somriures" a la mesura que els vol expulsar del govern (Foto: HDP)

La votació no va ser gens ajustada doncs el partit del govern, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP, islamista conservador) va exercir la seva majoria absoluta. De 550 escons, 348 van votar a favor i 155 en contra. L'HDP serà el principal perjudicat. De tota manera calien 367 per aprovar la llei sense haver de recòrrer a un referèndum pel que el procés encara s'allargarà. El revès del govern prové de l'oposició a la llei del Partit Republicà Popular (CHP, esquerra imperialista turca) i 20 escons de l'AKP o el Partit del Moviment Nacionalista (MHP, neofeixista turc) que van trencar la disciplina de partit.

HDP va denunciar la proposta com un "cop". I va definir la votació com una tria entre "democràcia o feixisme, o, de fet la democràcia amb el govern d'un sol home". Per l'HDP la mesura implica "l'auto abolició del parlament" de la República de Turquia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada