dijous, 19 de maig del 2016

Obre la primera universitat de Rojava
Abans de la guerra civil Síria era coneguda al Pròxim Orient pel seu alt nivell d'educació. En general la minoria kurda his estava exclosa seguint criteris ètnics del govern arabista del Baas però, tot i així, Síria tenia uns estàndards més alts que els seus veïns. La guerra civil de cinc anys s'ho ha endut tot: 150.000 estudiants universitaris no tenen, ara, facultat on anar.

Ara el cantó autònom d'Efrîn ha concretat el projecte que fa mesos treballa: la primera universitat de Rojava (Kurdistan sirià): Zanîngeha Efrîne. Ahmed Youssuf, el seu president, raona amb Al Monitor la necessitat donat el bloqueig que afecta Efrîn i la impossibilitat d'assistir a les classes a Alep on, malgrat la batalla per la ciutat, irònicament, la universitat local continua funcionant.

La universitat ja compta amb 222 inscrits/es en les següents facultats:
Literatura : 121
Economia:  51
Enginyeria: 50
Agricultura i medicina obriran el següent curs. Són dos camps bàsics en un cantó que s'autoabasteix donat que Turquia pel nord i oest, l'oposició siriana per l'est i el govern de Damasc pel sud bloquegen l'accés a medicines i/o aliments.

Encara estan construint-se instal·lacions que volen acollir 10.000 alumnes. De moment les classes es fan a l'Alta Escola d'Agricultura de la pròpia ciutat d'Efrîn. La institució és resultat de la negativa de diversos estats de proporcionar institucions educatives als kurds de Síria. No es vol que marxin com a refugiats però tampoc se'ls proporciona educació al seu propi país. Una contradicció terrible. Des de 2013 universitats de Rússia, Finlàndia, Turquia i la pròpia Síria s'han negat a oferir un dret tan elemental com l'educació. Mereixen ser anomenades universitats?

Si formeu part del col·lectiu educatiu i esteu interessats/des en donar un cop de mà a la Universitat d'Efrîn contacteu-nos a KurdisCat@gmail.com

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada