dimarts, 3 de maig del 2016

Batalla a Tall Isqof (Iraq) amb més de cent morts


Tres vehicles bomba, teledirigits i sense conductor, han iniciat l'atac amb epicentre a la població assíria de Tall Isqof a l'alba. Simultàniament els islamistes han atacat Bashiqa i Khazer, només a 40 quilòmetres a l'oest d'Arbela, la capital kurda.

Tall Iqsof estava protegida per la milícia cristiana de les Forces de la Planura de Nínive (nineceh Plain Forces, NPF) integrada per assiris. De fet, Isqof és la base central de les NPF. Davant l'atac, els milicians han abandonat les seves posicions. Tall Isqof és a uns vint quilòmetres el nord de Mosul, la capital iraquiana de l'Estat Islàmic. El fet de no utilitzar tants suïcides implica un canvi en la tàctica de l'IS. Per una part manca de fanàtics capaços de suïcidar-se, per l'altra més capacitat tècnica. Durant tota la jornada han llençat 18 cotxes i 7 furgonetes carregades d'explosius en un veritable infern. Les forces peshmerga han aturat a quinze, la resta han arribat als seus objectius o, en casos puntuals, han rebut atacs aeris.
Alguns dels peshmerga que han mort per recuperar les posicions al front. La retirada de les NPF ha obert una escletxa al mateix.
Safa Eliyas, de la milícia cristiana, ha indicat, però que "hi havia diversos suïcides i cotxes bomba amb suïcides". El cap de les Forces Peshmerga General Jabbar Yawar ha afirmat que ara el pitjor atac des del desembre de l'any passat. Tall Isqof ha caigut i els membres de l'IS han conquerit posteriorment Baqufa i Musqalat. Durant unes hores el front ha cedit. En els combats han mort un conseller militar dels Estats Units i un britànic que lluita com a Voluntari a les Forces Peshmerga. 

L'arribada de les Forces Peshmerga i reforços de les altres milícies cristianes, Unitats de Protecció de la Planura de Nínive (NPU) i Dwekh Nawsha ha aturat els atacants. Els bombardejos de F-15 nord-americans, com a mínim en 20 ocasions, han afeblit les columnes islamistes. Hores d'ara la situació és incerta. Les forces kurdes afirmen que han recuperat Tall Isqof però la batalla continua. Rudaw ha indicat que els atacants són més de 400. Les baixes són desconegudes; com a mínim 15 peshmerga i entre 40 i 80 islamistes han estat morts.

4 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada