dilluns, 30 de maig del 2016

Els peshmerga expulsen l'IS de 9 poblacions de l'Iraq

Una desena de poblacions


Les Forces Peshmerga van iniciar diumenge a l'alba una ofensiva limitada a l'est de Mossul (Iraq) i l'oest d'Arbela. Una desena de poblacions de la riba del riu Khazir han estat conquerides. Totalitzen 120 quilòmetres quadrats. Chika Kor, Kule Bor, Kubra, Zahra Khatun, Suxra, Tulband, Gazakan, Wardk i, en darrer lloc Mufti. Aquesta ha estat una població emblemàtica doncs estava habitada per kurds de confessió xabak, una religió minoritària del Kurdistan. La majoria d'aquestes poblacions tenien, abans de la guerra, població kakai i xabak. Els Xabaks (en anglès Shabakh) són una comunitat religiosa relacionada al mateix temps amb l'islamisme i el cristianisme. Shabakh significa inter relacionat o entrellaçat.


Rizgar Heme Emin, mort en els combats, havia lluitat a Kobanê

Imatges dels peshmerga en els recents avanços

Els xabaks

Els xabaks són uns 60.000 a l'Iraq i empren una llengua pròpia turca amb molts elements del kurd gorani. Van patir la repressió dels governs baaistes iraquians que  afirmaven que eren àrabs però ells mateixos qüestionaven: "Si som àrabs, perquè ens deporten i persegueixen com als kurds." Es creu que els xabaks van arribar el segle XVII en el marc de les migracions turcmanes de l'època ocupant terres del Kurdistan del sud.

Pels Xabaks l'Alcorà no conté tota la veritat. Les seves creences són sincrètiques i s'apropen a les dels yezidi i els ahl-i hakk. També contenen elements de l'islam sufí. El-Buiruk (Llibre dels Actes exemplars) és el seu text sacre, està escrit en turcman. Mufti va ser abandonada el juny de 2014 quan els fonamentalistes musulmans van caure sobre la zona.

Rizgar Heme Emin, màrtir


Tres membres del grup islamista han estat capturat per les forces peshmerga. L'operació ha tingut suport aeri de la coalició internacional contra l'Estat Islàmic i s'ha donat per acabada avui. Coincideix amb l'assalt contra Fallujah, el bastió dels islamistes a l'Iraq.

En els combats, on han participat 5.000 militars kurds, alguns xabak, ha mort un brigadier kurd a la població de Mufti que ha aparegut plena de bombes trampa. En el cas del brigadier, però,un suïcida amagat en un túnel es va fer esclatar quan els milicians kurds inspeccionaven la població. Rizgar Heme Emin era un alt oficial kurd i malgrat això lluitava a primera línia del front. Va formar part del primer contingent de peshmerga que van arribar a la ciutat de Kobanê i van combatre per salvar-la en els pitjors moments del setge de l'Estat Islàmic.

 En groc fort la zona reconquerida del riu Khazir
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada