divendres, 27 de maig del 2016

Gir al front d'Azaz, nord-oest de Síria

L'ofensiva que, des de fa unes hores, ha trasbalsat el front d'Azaz (nord-oest de Síria) modifica, sensiblement, la situació. L'Estat Islàmic ha entrat a sang i foc sobre Kalijbrin des de l'est. L'acció ha estat impecablement realitzada partint en dos la zona sota control de l'oposició al nord-oest de Síria. Han atacat el punt més feble i, alhora, el més central.Mapa 1: Com era la situació fa només 12 hores. La fletxa marxa la zona atacada per l'IS. (@miladvisor). Mapa 2: Situació avui al migdia, en verd les dues zones de l'oposició, ja separades (@PetoLucem)

A part de Kalijbrin (l'IS ja ha reivindicat la seva conquesta i la captura d'un arsenal d'armes dels EUA*), els islamistes radicals han entrat a Niyarah, Tell Hussein, Tatiyah i Kafr Barishah. Ara la ciutat de Mare (o Marea), icona de l'oposició siriana queda encerclada. Els opositors sirians es van negar a entregar-la a les Forces Democràtiques de Síria (SDF) quan éren a temps. Ara comença una cursa entre les SDF, l'exèrcit sirià i l'IS per a conquerir la ciutat.


Aquest migdia l'avançada de l'IS ha arribat a les portes de Mare que tés tres grans opcions: aconseguir suport aeri de la coalició (com a mínim a Sandaj avions de la coalició estan ajudant als rebels contra l'IS), entregar-se a les SDF per a que la defensin, o rendir-se. No gaire millor és la situació a Azaz. Si cau Naddah, l'Estat Islàmic estarà a menys de cinc quilòmetres de la ciutat. Metges Sense Fronteres ja ha confirmat que l'hospital local, Al Salamah, ha estat evacuat. Unes 100.000 persones fugen cap a la frontera. En direcció contrària el govern turc està enviant armament cap a Síria que entra fins Azaz i l'està entregant a Al Qaida (anomenada Al Nusra a Síria) per a fer front a l'IS. Si cau Azaz, tot aquest armament passarà a mans de l'Estat Islàmic.

Un efecte colateral del canvi d'avui es dona a l'altre front kurd, ar-Raqqà. És obvi que els atacants de l'IS han partit de Jarablus i Manbij. Són les dues ciutats que les YPG insisteixen en demanar ajuda per conquerir. En canvi els EUA han optat per atacar ar-Raqqà.


Situació i adversaris al sud de Mare. L'IS ha irromput des de l'est.

* De moment, però, només han mostrat dos tancs

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada