dimarts, 24 de maig del 2016

Comença l'operació a gran escala sobre ar-Raqqà (Síria)


Les Syrian Democratic Forces (SDF, Forces Democràtiques de Síria) han anunciat aquesta tarda l'inici de la campanya militar. Centenars de combatents s'han anat reunint, des de dijous passat, a la línia de front.

Tres columnes


L'objectiu és la capital siriana de l'Estat Islàmic. L'operatiu s'ha posat en marxa en tres columnes. La primera fase provarà d'ocupar tota la zona rural situada al nord de la ciutat. Es farà per est, centre i oest. Si s'aconsegueix expulsar als islamistes, les tres columnes convergiran sobre ar-Raqqà i començaran el setge a la mateixa. L'àrea de front inicial és de quatre quilòmetres de llarg per uns quinze d'ample. Això suposa una zona de prop de 60 km2. La co responsable de l'operatiu és la komutani de les YPJ, Rodja Felat (al centre de la primera fotografia).


 Concentració de tropes al front avui, entre ells aquest brigadista internacional xinès de les YPG

 

Fins a 12.000 combatents


En l'operatiu hi participen diversos tancs de les SDF una arma potent que fins ara era gairebé inèdita entre l'aliança encapçalada per les YPG. No són tancs nous sinó capturats i restaurats. Ahrar Raqqa i Liva al-Tahrir, formades per nadius de la zona, encapçalen l'ofensiva on hi participen 12.000 combatents.

La columna est parteix des d'Ayn Issa, a 26 quilòmetres de la ciutat, i ja compta amb suport aeri de la coalició internacional. Hores d'ara hi ha combats a Fatisam Wasta, Heyendera Xelîl i Hedariyat.Votel (dreta) a Kobanê el 21 de maig

Errors tàctics?


Fins ara les YPG i, per extensió les SDF, s'havien caracteritzat per la precaució en els seus moviments. La mesura i la gestió de recursos amb cura. Aquesta vegada l'acumulació de combatents i armament en un sol front suposa o bé un error tàctic o bé un excés de confiança. Justificat? Els comandants sobre el terreny ho sabran però la superioritat a l'aire no dóna superioritat sobre el terreny. Una possibilitat és que informes d'intel·ligència apuntin a un afebliment extrem de les línies de defensa islamistes.

Un segon error és suposar que ar-Raqqà pot caure fàcilment. El baluard islamista està molt fortificat. Abans de la guerra fins a 340.000 persones habitaven en la seva àrea urbana. D'aquestes unes 10.000 éren kurdes però l'Estat Islàmic ha fet una neteja ètnica a favor dels àrabs a consciència. Una vegada dins, la ciutat pot ser un vesper. Un dirigent del Partit Social-Nacionalista de Síria, el segon partit de Síria, lleial a Àssad, ha comparat l'ofensiva com l'assalt a Berlin durant la segona guerra mundial. Però la comparació correcta podria ser Stalingrad. Un atac sobre una ciutat en inferioritat numèrica i on l'enemic es pot tancar i lluitar carrer a carrer pot afeblir les SDF. Com es gestionarà una ciutat plena d'islamistes amb el component àrab, minoritari de les SDF?

Finalment hi ha un tercer error. El més greu. Les YPG han demanat reiteradament suport per a conquerir Jarablus i Manbij. Són el cordó umbilical per on l'Estat Islàmic rep suport de Turquia. I tenen connexió directa amb ar-Raqqà. Sense aquest pas previ, atacar la ciutat del sud es presenta, com a poc, agosarat. Però els EUA han forçat, la darrera setmana unes negociacions tenses. Aparentment 250 militars nord-americans són sobre el terreny ajudant a les SDF. El general Joseph Votel, en visita a Kobanê el 21 de maig, en nom de la Centcom ha forçat aquesta ofensiva.  La qüestió és: a canvi de què? Depenent d'aquesta resposta, els errors tàctics poden ser encerts.

Jordi Vàzquez
@JordiVazquez

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada