divendres, 6 de març del 2015

IS es retira de la plana de Shuyuk i dinamita el pont

El passat 20 de febrer les forces aliades kurdes i àrabs van posar setge a la plana de Shuyuk (Kurdistan de Síria), situada a l'oest de Kobanê, a 35 quilòmetres de la ciutat. Així van conquerir Ta'alik, Zerik i Qenayah. D'aquesta manera les dues ciutats de Shuyuk, alt i baix Shuyuk (Shuyuk Fawqani i Shuyuk Tahtani) quedaven com a darrers bastions dels islamistes a la part oest del cantó de Kobanê. Des de llavors es mantenen combats en aquesta zona. La plana és una de les zones del cantó de Kobanê on hi ha més població àrab.
Milicianes de les YPJ avui a Shuyuk


El pont dóna accés a Jarablus, ja fora del cantó de Kobanê

Avui les forces aliades de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) i de Burkan al-Firat* han aconseguit fer retrocedir els islamistes i conquerir la plana de Shuyuk. El primer de març expulsaven l'Estat Islàmic de les dues poblacions situades al nord: Ziyaret i Zor Mexor des d'on fa setmanes hi ha dades d'atacs i contraatacs.En la seva retirada els membres de l'Estat Islàmic han dinamitat la part est del pont que uneix la plana de Shuyuk amb la regió de Jarablus. D'aquesta manera es confirma que la seva intenció és una retirada total i no només tàctica. L'IS vol així evitar que les YPG i els seus aliats puguin llençar un atac contra la ciutat de Jarablus on han començat a aixecar fortificacions.

Fotos de Jack Shahine @JackShahine

* Aquesta formació, el nom de la qual significa Volcà de l'Eufrates, l'integren les YPG i les faccions de l'FSA de Liwa Thuwar al-Raqqa, Saraya Jarablus, Thuwar Umna'a al-Raqqa, Liwa al-Jihad Raqqa, i Jaysh al-Qassas. També la facció est de la milícia islamista de Liwa al-Tawhid o Islamic Front. Un darrer component de Burkan al-Firat serà la formació kurda de Jabhat al-Akrad.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada