divendres, 6 de març del 2015

Comença la Marxa Mundial de Dones al Kurdistan turc
La Marxa Mundial de Dones ha començat avui per quart any al Kurdistan turc. La primera vegada que es va organitzar un esdeveniment similar fou l'any 2.000. Els actes es desenvolupen quatre jornades a les ciutats kurdes de Nusaybin, Mêrdîn (Mardin en turc) i Amed (Diyarbakir en kurd). La marxa s'ha obert a la primera població amb un debat sobre l'ecologia i l'explotació de la natura per part dels humans, continua amb una conferència sobre gineologia, la ciència de les dones i acabarà amb un debat sobre totes les formes de violència sobre les dones i el seu paper en el mercat laboral. Ja ja estat recordada, per exemple, la miliciana de les YPJ Arîn Mîrkan, morta en una acció suïcida a Kobanê l'octubre o Kader Ortakaya assassinada per l'exèrcit turc quan anava a ajudar a la mateixa ciutat. També Özgecan Aslan, violada i cremada per ultres turcs fa tres setmanes a Mersin. Al vespre Mizgin Tahir realitzarà un recital musical. A l'obertura ja hi havia danses pels carrers i crits de "Jin, jiyan, azadî" (Dona, vida, llibertat; en llengua kurda). També s'ha obert un mercat d'artesania armènia, àrab i kurda. Els fons que es recullin seran donats a les institucions cantonals de Rojava (Kurdistan de Síria).


Demà dia 7 es realitzarà una trobada amb representants del cantó autònom de Cizîrê (Kurdistan de Síria) a la frontera. El cantó kurd ha destacat per aprovar legislació específica en la qüestió de gènere. De fet la marxa s'inicia a Nusaybin com a homenatge a les dones que han tingut un paper capdavanter en la revolució de Rojava i la resistència a tot el Kurdistan sirià. Al vespre les participants marxaran a Mardin on hi ha convocada una manifestació així com un espectacle de dansa kurda. El 8 de març es commemorarà de forma massiva a Amed, la principal ciutat kurda de Turquia. Els actes de desplegament popular es preveu que durin cinc hores i vagin seguits per un sopar al centre cultural Cîgerxwin (un dels més grans poetes kurds qui va viure a l'exili). Al mateix centre es realitzarà un espectacle de dansa i arts femenines.

La marxa clourà com s'ha iniciat; amb un debat al voltant de l'ecologia a la pròpia Amed. Les activitats han estat preparades durant mesos pel Congrés de les Dones Lliures (KJA) amb col·laboració dels partits HDP i DBP. Hi prenen part delegacions d'Afganistan, Alemanya, Anglaterra, Argentina, Catalunya, Espanya, Euskadi, França, Grècia, Líban o Turquia.

Jordi Vàzquez
@JordiVazquez

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada