dilluns, 2 de març del 2015

L'estada de la delegació kurda a Euskal Herria

Una delegació kurda va visitar Euskal Herria tal i com havíem anunciat. La delegació fou formada per Gulbahar Hassan, la representant per a Europa del Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD, Partit de la Unió Democràtica) del Kurdistan sirià i Sivan Zerdesti, responsable de relacions exteriors del Congrés Nacional Kurd (KNK).

Tots dos representants van tenir l'ocasió de visitar el Parlament de Navarra, on van ser escoltats pels diferents grups parlamentaris en una sessió dimarts 24 (veure vídeo). També van ser rebuts per Bakartxo Bòbila Presidenta del Parlament de la Comunitat Autònoma Basca i per la Comissió de Drets Humans del Parlament Basc. També es van reunir amb representants d'EH Bildu i EAJ/PNV, el partit nacionalista basc al govern.

Finalment van intervenir a dos actes a Iruñea i Bilbo on van exposar la situació actual del Kurdistan a les quatre parts, i la proposta democràtica per solucionar el conflicte kurd i per a l'Orient Mitjà, el Confederalisme Democràtic. Es van realitzar en el marc d'unes jornades organitzades per la Fundació Ezkerra-Berri. Sivan Zerdesti va recalcar la importància de posar en marxa un projecte polític i social en què tots els grups ètnics tinguin cabuda. Els recents esdeveniments a Tell Hamis, Tell Brak i Tell Temir ho estan demostrant front la proposta monolítica i exclusiva de l’Estat Islàmic.

Zerdesti va destacar la diferència entre els actuals estats-nacions de diferent índole, tant teocràtics com en el cas de l'Iran, oligàrquics com el cas de Turquia, monàrquics (Jordània, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs) o de "socialisme real" com en el cas dels partits baasistes a l'Iraq i Síria, i el confederalisme democràtic. Els primers han fracassat estrepitosament ja que no han fet més que agreujar el conflicte entre els grups ètnics que poblen la regió.

En el model de les administracions cantonals de Rojava (Kurdistan de Síria) són les persones les que s'autogestionen, a través d'assemblees populars, amb representació pluriètnica, co presidides en tots els àmbits per una dona i un home. Gulbahar Hassan va explicar l'actual situació de Kobane que ara s'enfronten a una greu situació d'emergència humanitària. La ciutat ha estat destruïda en un 90% i amb el flux massiu de refugiats es fa urgent l'ajuda humanitària per poder cobrir les necessitats vitals de la població.

Fa només uns dies era el representant del govern autònom kurd de l’Iraq el qui visitava les terres basques.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada