dilluns, 30 de març del 2015

Turquia aprova la seva llei mordassa encara pitjor que l'espanyola

El mateix dia que el parlament espanyol aprovava la Llei Mordassa oficialment coneguda com a Llei de Protecció de la seguretat ciutadana, Turquia aprovava una llei similar coneguda com a "Paquet de Seguretat Interna". La nova legislació turca:

- atorga amplis poders als governadors, que podran prohibir les manifestacions, protestes, concentracions, ordenar detencions i assignar unitats armades.

- També s'inclouen dins de la definició d'armes, un còctel Molotov, justificant el poder dels cossos policials de disparar amb bales de foc a totes aquelles persones que utilitzin aquesta "arma".

- La llei també prohibeix la vestimenta tradicional kurda Sal û şapik argumentant que "s'assembla a l'uniforme de l'organització" i preveu la detenció de les persones que cobreixin la cara amb el tradicional keffiyeh un mocador molt utilitzat al Kurdistan.

- Si es considera que pot haver-hi un retard, n'hi haurà prou amb un escrit del cap de la policia o del cap de l'organització d'intel·ligència per realitzar escoltes telefòniques dels ciutadans i només serà sotmès a l'aprovació d'un jutge passades 48 hores, en lloc de 24 hores anteriors.

- Finalment serà possible declarar certes àrees com "zones militars prohibides" per motius de falta de seguretat, això comportarà la possible evacuació d'àrees de població.

L'Haklarin Demokratic Partisi (HDP o Partit Democràtic Popular) es va oposar al paquet de seguretat i va aconseguir que el govern retirés almenys seixanta articles. La resta de les mesures que van ser aprovades, tot i l'oposició per la resta dels partits, han causat i estupor a la ciutadania i a les organitzacions de drets humans.

Els comentaristes opinen que el govern de l'AKP* pren aquestes mesures just abans de les eleccions generals a Turquia per evitar qualsevol oposició, i també que aquestes mesures incitarien al moviment kurd a enfrontaments, que resultaria en criminalitzar-los, prova d'això són els atacs de l'exèrcit turc després els missatge conciliador d'Öcalan del 21 de març. Precisament un tribunal va condemnar el dia abans el jove Ömer Mutlu a tretze anys i nou mesos de presó per treure una bandera turca d'una base militar a Amed (Diyarbakir en turc).

* Partit islamista moderat al govern de Turquia.

Cristina Torrent
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada