dijous, 26 de març del 2015

Turquia realitza una operació militar contra el PKK


Les forces armades turques van llençar dimarts una operació contra suposats "refugis i magatzems" que es creu que  pertanyen a la milícia del Partiya Karkerên Kurdistan o Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Segons una nota oficial, fins a cinc equips militars s'han desplegat a zones rurals de Mazidagi, a la província kurda de Mardin cercant amagatalls que són utilitzats com a rebost per les Hêzên Parastina Gel (HPG) o Forces de Defensa Popular, la milícia del PKK. El desplegament és important i inclou helicòpters turcs. L'operació marca un gir a la política de no agressió mútua entre les dues parts des de l'inici del "procés de solució" el desembre de 2.012. 

D'altra banda ahir hi va haver intercanvi de foc de morter entre posicions de la milícia kurda del PKK i l'exèrcit turc a dos indrets. En aquest cas la part turca assegura que fou atacada primer en els dos casos però aquest extrem no es pot assegurar. En qualsevol cas no hi va haver ni ferits ni morts en els xocs que es va produir a la regió d'Hakkari al Kurdistan de Turquia.

Les paraules de dilluns del president turc Erdogan afirmant que no donaria cap pas més cap a la pau fins que el PKK no entregui les armes (condició absurda doncs posaria fi a tota negociació posterior)  fan témer que el procés sigui en un punt d'inflexió. Ara mateix els soldats turcs s'estan desplegant a tres viles: Golikê (en turc Armağan), Hındıris (Belek mezrası) i Bıriniyê (Armağan çeşmesi).

Les Hêzên Parastina Gelê (HPG, Forces de Defensa Popular), milícia del PKK han emès avui un comunicat on detallen que han estat agredides primer i s'han vist obligades a respondre. Segons les HPG l'exèrcit turc "està incrementant de forma deliberada la seva activitat militar". La milícia popular va més enllà i explica en clau política els fets: "és obvi que l'estat encapçalat per l'AKP* està realitzant atacs controlats dins de l'actual procés de solució com a part de les seves tàctiques electorals". 

* AKP, partit islamista, que dirigeix el govern de Turquia0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada