diumenge, 29 de març del 2015

Al-Qaida i els seus aliats conquereixen Idlib


En només cinc dies una aliança de grups opositors a al-Àssad ha conquerit la ciutat d'Idlib, de més de 100.000 habitants.

Àssad controla 9 províncies de 15
La victòria ha estat sorprenentment ràpida i suposa la pitjor derrota pel govern alauita després de perdre ar-Raqqà. Síria està dividida en 14 províncies. Aquesta és la segona capital de província que cau en mans de l'oposició. A part les províncies de Deir-ez-Zor, Quneitra i Al-Jazira són gairebé del tot en mans també de l'oposició (IS, Nusra-FSA i PYD respectivament). Per tant queden només nou províncies en mans, relativament, del govern.

Logo de Jaysh al-Fatah

Jaysh al-Fatah
La derrota d'Idlib suposa un cop molt dur pel govern d'Àssad que fins i tot va usar míssils Scud per defensar-la. Sovint es parla de "rebels sirians" per definir els nous amos de la ciutat. Però qui són realment? Jaysh al- Fatah (Conqueridors) és una coalició formada per divuit formacions islamistes a la zona d'Idlib creada el 16 de març d'enguany. La conforma essencialment l'aliança Ahl Al-Sham (Gent del Llevant) formada per l'Islamic Front (IF, Front Islàmic) i l'Al Nusra Front (Front de Suport) amb dues formacions menors. Nusra és la marca d'Al Qaida a Síria. A aquest nucli s'han unit grups menors com  Jund al Aqsa (que va protagonitzar els primers atacs suïcides de l'ofensiva a Idlib), Liwa al Haqq, Jaysh al Sunna, Ajnad al Sham i Faylaq al Sham. L'aliança ha mostrat armament molt sofisticat mai vist abans com els míssils nord-americans TOW de gran potència.

Al-Qaida al capdavant

Al-Nusra, amb uns 3.000 combatents segons les seves pròpies fonts, ha encapçalat les operacions de conquesta de la ciutat d'Idlib i s'ha convertit en la formació capdavantera de Jaysh al-Fatah. Això malgrat que l'IF tingui una notable presència. A la província d'Idlib al-Nusra es va dedicar el darrer trimestre de 2.014 a atacar el grup Syrian Revolutionaries Front (SRF), d'oposició secular a al-Àssad. Fa només unes setmanes va executar un dels seus comandants. SRF té el suport de diversos governs occidentals.
Nusva va provar de conquerir Idlib l'octubre de 2014 sense èxit. Des de llavors ha anat teixint una coalició de gran abast que es defineix, en positiu, per voler crear una Síria no-democràtica i regida per la xaria; en negatiu s'oposa tant a Àssad com a l'Estat Islàmic i el seu califat.

Els nous conqueridors han emès una guia de 10 punts en àrab sobre com s'ha de gestionar Idlib a partir d'ara però caldrà veure si la coalició és prou homogènia o sorgeixen diferències davant la pretensió de Nusra de liderar-la i el pes que pugui tenir l'IF. Les tropes d'Àssad van executar tots els presos de la ciutat abans d'abandonar-la mentre ja han aparegut fotografies de seguidors del president alauita colpejats pels conqueridors de la ciutat.

Com afecta a la població kurda?

Idlib està relativament a prop del cantó d'Efrîn pel sud i ajuda a envoltar la població d'Alep per part dels opositors a al-Àssad. Els islamistes "moderats" respecte a l'Estat Islàmic aconsegueixen una posició de força al nord-oest de Síria pel que l'equilibri de forces entre el govern i els islamistes s'ha trencat a favor dels segons. La seva prioritat serà ara ocupar Alep. A partir d'aquí és més que probable un atac contra el cantó autònom kurd d'Efrîn per part del front Nusra que no accepta la proposta pluriètnica (Nusra és una formació essencialment àrab) i secular del Partit de la Unió Democràtica (PYD) de  Síria.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada