diumenge, 29 de març del 2015

La resistència i els avenços al cantó kurd de Jazira continuen vius amb l’entrada de l’any nou

El sol eixia com cada dilluns al cantó kurd de Jazira anunciant el començament d’una nova setmana que arrencava amb una barreja de sentiments antagònics difícils de pair. L’esperança i la unió amb què el cap de setmana que quedava enrere havia abraçat l’arribada del nou any kurd (Newroz), celebrat de forma massiva en molts punts del país malgrat les dificultats que l’assetgen, es combinava amb la ràbia i l’afany de venjança que havien desencadenat els atemptats contra la ciutat de Hasakah, al Kurdistan sirià.

Recollir el testimoni de les caigudes i seguir combatent-ne els botxins, però, és ja una acció habitual i aquesta setmana no ha estat una excepció. Així doncs, les Unitats de Defensa Popular (YPG) i les Unitats de Defensa de les Dones (YPJ) van ser capaces de “frustrar” dilluns, segons relaten en un comunicat oficial, dos atacs de les forces d’Abu Bakr al-Baghdadi a les localitats de Tel Nasri i Kharitah, properes a Tel Tamer i que aquesta setmana han esdevingut l’escenari dels principals enfrontaments entre faccions.Només dimarts, quan els xocs es van desplaçar fins a les posicions de Daesh (acrònim àrab utilitzat per a referir-se despectivament a l’Estat Islàmic (EI)) a Tel Majdal i Tel Hurmuz, els dos anteriors enclavament van poder agafar aire. Va ser durant aquest dia, a més, que les milícies tricolor van poder infligir “importants pèrdues” als terroristes, entre les quals diversos cotxes, que de ben segur els devien recordar a al-Hasakah.

La ciutat de Kharitah i els seus voltants, entre Tel Tamer i al-Hasakah, no van tardar en recuperar el protagonisme cedit i ràpidament van tornar a presenciar enfrontaments entre Daesh i unes YPG que aconseguien fer-se, com ja ve sent habitual, amb les armes i la munició que els homes de negre deixaven enrere. D’altra banda, fins a 25 terroristes van ser morts a Tel Khanzir, una localitat pròxima a Sere Kaniye, que, d’aquesta manera, compartia el protagonisme amb Tel Fuda, Tel Batzu, Tel Hurmuz i Nasrah. Els fronts oberts al cantó de Jazira, doncs, començaven a ser considerables.

Durant els darrers dies de la setmana sobre els quals les YPG han elaborat comunicat, però, el centre de les operacions han tornat a ser, amb el permís d’Agebish, Tel Nasri i Kharitah, tots tres punts situats al sud-oest de Jazira, el cantó de Rojava que, des que la sort és favorable a les forces kurdes a la regió de Kobanê, ha anat guanyant més i més protagonisme en el si d’una guerra a Síria que ja s’endinsa en el seu cinquè any mentre res fa pensar que pugui ser el definitiu. La lluita pels estels de la llibertat, per tant, continua endavant.

Marc Español i Escofet
@mespañolescofet


Mapa: Mark Monmonier @MarkMonmonier
2 comentaris:

 • Unknown says:
  30 de març del 2015, a les 0:20

  Gràcies per la informació i suport d'aquest bloc i col·lectiu.
  Una gran abraçada
  Rubèn

 • KurdisCat says:
  31 de març del 2015, a les 13:24

  Gràcies a tu Rubèn.

Publica un comentari a l'entrada