dijous, 12 de març del 2015

Contraofensiva de l'IS a tres fronts kurds de Síria

L'Islamic State (IS, Estat Islàmic) està llençant una sèrie de contra ofensives contra diferents fronts kurds a Síria. A Kobanê els islamistes han contraatacat amb força a la part oest on, malgrat els esforços de les forces de Burkan al-Firat continuen mantenint posicions a Qara Qawzak que donen accés al pont. Aquesta infraestructura dóna pas a la ciutat de Jarablus. L'IS ha avançat sobre la carretera M4 que és l'artèria principal del sud de Kobanê. També han avançat sobre la població de Nur Ali trencant les defenses de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ). Més a l'est avança a l'entrant de Jil-Sal i a la fàbrica de ciment de Lafarge.
Mapa de Chuck Pfarrer @ChuckPfarrerLa situació més greu és a l'oest del cantó de Cizîrê. La població de SerêKaniyê és objecte d'una ofensiva amb armament pesant. El desplegament de tancs dels fonamentalistes és inèdit des que va llençar l'ofensiva sobre Kobanê el setembre de 2.014. Amb només armes lleugeres, les YPG s'han vist obligades a replegar-se i la pròpia ciutat està hores d'ara amenaçades. Per tot plegat s'ha llençat les campanyes #AirStrikesOnSerekan i #Weapons4YPG a twitter reclamant als Estats Units i la coalició ajuda en forma de bombardejos i armament. El comandant de les YPG a SerêKaniyê, Husein Kochar, ha demanat reforços i ha reconegut que la milícia havia hagut de retirar-se. Hores d'ara l'avantguarda de l'IS és a 10 quilòmetres de la ciutat. Literalment les forces kurdes lluiten amb fusells kalashnikovs contra tancs.

No és gens millor la situació a Tell Temir, al sud del cantó de Cizîrê. Els islamistes han avançat de forma notable i es troben a només un quilòmetre de la ciutat que té menys de 10.000 habitants. Novament la desproporció d'armament és abismal entre els atacants i la defensa. Aquesta la composen les forces de les YPG, YPJ i el Consell Militar Siríac (MFS).


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada