dijous, 12 de març del 2015

Deu preguntes i respostes sobre la revolució de Rojava

1.- Quin és l'origen dels cantons de Rojava i de la revolució en línies generals? Quan sorgeixen i que hi ha de nou sobre la revolució? 

Aquest sistema s'entén millor quan un comprèn les raons que hi ha darrere de l'emergència de la revolució i per què és tan necessari aquest sistema. El full de ruta de la revolució de Rojava és la seva pròpia constitució, anomenada "Contracte Social". Aquesta Constitució va ser confeccionada i acceptada per l'Assemblea Legislativa de l'Administració de l'Autonomia Democràtica el 6 de gener de 2014, a la ciutat de Amude (Rojava). El preàmbul de la Constitució diu el següent:

     
"Nosaltres, els pobles de les regions autònomes democràtiques: kurds, àrabs, assiris caldeus, assiris arameus, turcmans, armenis i txetxens, pel nostre lliure albir, enunciem el següent Contracte Social per establir justícia, llibertat i democràcia d'acord amb els principis de equilibri ecològic, d'igualtat, de no discriminació per motius de gènere, religió, idioma; per donar compte d'una societat democràtica i d'una vida en comú basada en un marc polític i moral que promou l'enteniment mutu i la convivència en la diversitat; i per garantir els drets de les dones i els nens, la protecció, la defensa i el respecte a la llibertat de religions i creences.


 L'Administració de les comunitats autònomes democràtiques no accepta l'enteniment basat en el concepte d'Estat-Nació. No accepta una societat basada en un estat militar ni religiós, ni accepta l'administració en un poder centralitzat.

     
L'Administració de les comunitats autònomes democràtiques està oberta al consens social, cap a la democràcia, el pluralisme, mitjançant el qual totes les formes ètniques, socials, culturals i nacionals puguin expressar-se a través de la seva pròpia administració. Estem compromesos amb la pau i el respecte nacional i internacional de les fronteres de Síria i amb els drets humans. "


Tenint en compte el contingut de l'esmentat preàmbul ¿hi ha un sistema millor per a la convivència a l'Orient Mitjà? No obstant això les dificultats arriben quan un lluita pel que creu, costi el que costi. I aquí hi ha la diferència. Així que, la qüestió és com hem arribat a aquesta situació i d'on sorgeix la revolució. Síria, que va perdre la seva guerra amb França el 1920 i va romandre sota el domini colonial francès durant 26 anys, va recuperar la seva independència en 1946. A partir d'aquesta data i fins a la dècada dels 70 el país va experimentar un període de caos marcat per repetits cops d'estats juntament amb la caiguda de la República Àrab Unida (1958-1961), acabant amb el cop Baas i el començament del nou règim.

Una de les primeres tasques empreses per aquest règim va ser revocar la ciutadania a centenars de milers de kurds. Els nens nascuts kurds no tenien tots els drets i proteccions i van ser aïllats socialment. Des del moment en què la família Al-Àssad va arribar al poder el 1971 fins avui, la identitat kurda ha estat sota l'amenaça d'un genocidi cultural i polític. Molts governs dictatorials, es van enfonsar amb l'aparició de 'primavera àrab'. Si haguessin existit estructures fortes i democràtiques la ira social, política i justificada de les persones que van sortir als carrers contra els governs autocràtics de Tunísia, Egipte, i Líbia, podria haver estat canalitzada. Síria i altres països de l'Orient van arribar a un caos generalitzat. A més cal afegir el paper que van complir els poders internacionals i regionals, instrumentalitzant aquestes revoltes en el seu propi benefici. Això és particularment cert en el cas de la guerra civil de Síria, on les esperances del poble per aconseguir la llibertat i la democràcia van ser destruïdes per la intervenció de forces reaccionàries. No obstant això el poble de Rojava, que dins de Síria es trobaven en un pou sense llum durant anys, experimentant les polítiques negacionistes i d'assimilació forçosa implementades pel règim baasista, va ser capaç de convertir la "primavera àrab" en la revolució de la Nació Democràtica causa de l'acumulació de forces durant dècades de resistència.Rojava, que és la part més petita del Kurdistan dividit, va donar a conèixer la revolució al món des Kobanê el 19 de juliol de 2012. La destinació dels 3 milions de kurds, que havien passat un llarg període de temps sota ocupació del règim sirià , va entrar en una nova era en la forma d'una rebel·lió contra l'Estat-nació, que havia estat objecte de nombrosos avenços i importants reformes.Els cantons es van formar poc després de l'assumpció de la seva constitució. El Cantó de Cizîrê va ser proclamat oficialment el 21 de gener de 2014, el Cantó de de Kobanê el 27 de gener i el Cantó de Efrîn el 29 de gener. Les administracions autònomes Democràtiques segueixen sent una part del territori sirià. En cada Cantó ha una Assemblea Legislativa, una Assemblea Executiva, una comissió electoral, una Assemblea Constituent i Assemblees Regionals. Aquests estan formades a partir de diverses unitats locals. Aquests cantons no s'involucren en cap tasca relacionada amb l'Estat, els cantons defensen els drets de les comunitats locals i tenen com a principi la resolució de problemes a través per mitjans pacífics. A més cada cantó té dret a la seva pròpia bandera, emblema i himne.2.- Quines són les forces defensores de Kobanê? Com han estat capaçes de defensar la ciutat de l'Estat Islàmic (IS) que estava millor armat? 


Avui en dia les forces oficials de defensa Kobanê són les Unitats de Defensa del Poble (YPG) creades el 2004 i les Unitats de Defensa de la Dona (YPJ) que es van crear de manera independent, ambdues actuen coordinades. Són les úniques responsables de l'autodefensa de la totalitat de Rojava.

L'atac més pesat llançat contra Kobanê es va iniciar el 10 de setembre de 2014 i va ser declarat en batalla oficial el 15 de setembre fins als nostres dies. En el transcurs d'aquesta batalla altres forces es van unir en la defensa Kobanê i algunes d'elles continuen allà. Un dels grups més importants és el conegut comVan començar formant part de l'Exèrcit Lliure de Síria durant la guerra civil i més tard van abandonar les seves files. Durant els últims mesos 150 combatents peshmerga van participar en la defensa de Kobane, després de la decisió presa pel Govern Regional de Kurdistan. A més d'aquestes forces, també van participar altres grups: Ehrar Siria, el Siwar El Raqa (Şoreşgerê REQA), SEMS-î Simal. Això ens mostra que a Kobanê no només lluiten kurds. Cal esmentar de manera especial la presència de combatents de l'MLKP turc, així com brigadistes internacionals procedents d'Amèrica, Holanda, Àfrica, que van arribar per unir-se a la lluita. Totes aquestes forces són les que van participar en la batalla.

Una guerra es perd quan un deposa les armes, o si perds l'esperança. Segons els combatents una de les fonts de motivació més important és la gran injustícia que s'està perpetrant allà, el convenciment de que si no s'enfronta avui, demà serà pitjor.

3.- S'ha parlat molt sobre les actituds i el tracte dels membres de l'IS cap a les dones. Alhora, les dones s'enfronten sistemàticament a la violència i a l'opressió per tot el món. Quin paper han tingut les dones en la revolució de Rojava?

Asya Abdullah (co-presidenta del Partit de la Unitat Democràtica- PYD) ha expressat una realitat quan va dir que les dones kurdes van lluitar ho van donar tot quan va començar la revolució. Amb això volia dir que les dones ja estaven compromeses amb la lluita abans que comencés, i portaven temps organitzant-se en totes les àrees de la vida. Podem dir que les dones kurdes van portar la revolució a Rojava. Van prendre part a cadascuna de les decisions en Rojava. El color de la revolució de Rojava és del color de les dones. Les dones de Rojava han conduït i alhora liderat aquesta revolució. Tenim l'exemple d'una dona que s'ha convertit en un símbol de la resistència Kobanê: Arîn Mîrkan.Des que va començar la guerra, les dones i els nens són els que es van endur pitjor part. Ara l'IS ven a les dones yezidis segrestades a Sinjar en els mercats d'esclaves sexuals, i això està succeint en ple segle XXI. IS llança els seus atacs sobre les dones de manera sistemàtica, així que elles pateixen la guerra doblement. Les dones que estan lluitant han definit aquesta revolució com "la possibilitat de respirar". No només lluiten pels seus drets i per les dones de l'Orient Mitjà, sinó per les dones de tot el món. Sempre subratllen aquest fet quan s'expressen. Una dona lluitadora de Kobanê està protegint els drets d'una dona a Amed/Diyarbakir i els drets d'una dona que treballa a Nova Jersey.Si avui s'està parlant de la lluita de les dones de Rojava és perquè darrere de tot això hi ha un programa històric. El primer batalló exclusiu de dones en Rojava va ser el Batalló "Màrtir Ruken" format el 5 de març de 2013 a Efrîn, després van començar a formar-se batallons de dones ràpidament per tot Rojava.

4.- La baixa participació electoral als Estats Units va arribar a mínims històrics, i aquest fenomen és freqüent a tot el món. Quin model de democràcia s'està aplicant en Rojava com s'està treballant per donar poder i involucrar les persones? 

El model que ha sorgit a Rojava és un sistema d'Autonomia Democràtica. Si la nació democràtica és el seu esperit, l'autonomia democràtica és el seu cos. Els elements essencials d'aquest sistema es resumeixen en els següents aspectes: La font del poder és el poble i són les persones les que tenen el poder. L'administració és posada en pràctica per les organitzacions i les assemblees elegides democràticament. Cap govern pot romandre al marge o per sobre del contracte social establert per l'Administració de l'Autonomia Democràtica i ser considerat legítim. La font de les assemblees i dels òrgans de govern prové del poble. No s'accepta a cap organisme que actuï per a si mateix o per l'interès d'un sol grup.En la sociologia i en la filosofia la paraula "autonomia" té el significat oposat de concepte llatí "autoritat", i en les ciències polítiques té un significat oposat de "heteronomia". El concepte prové de la combinació d'"actuacions" (grec: auto) i "nomos" (llei, norma, regla) i des d'aquesta arrel ha adquirit un significat de "fer com la llei" o "estar subjecte a la pròpia llei" . El que existeix en Rojava és sobretot una forma d '"autonomia política". L'autonomia política aquí voldrà dir fonamentalment que el poder executiu i legislatiu és transferit des de l'Estat central als òrgans regionals elegits democràticament, i han d'estar representats i protegits totes les cultures i minories ètniques que viuen en aquestes terres. Aquest model, al començament de la guerra civil siriana, va trobar el seu propi camí, quan els kurds i altres minories ètniques van optar per una tercera via, exigint governar-se a si mateixos pels seus propis mitjans i amb els seus propis recursos. Aquest model afavoreix la voluntat d'una societat en el seu conjunt i un sistema polític que es desenvolupa en si mateix. Aquest model també està enfrontant l'atac de les forces salvatges i reaccionàries d'IS. I els pobles que creuen en aquest model d'autogovern estan lluitant junts. Armenis, assiris, àrabs, turcs i molts pobles han declarat el seu desig de viure en llibertat en virtut d'aquest model i s'han convertit en els motors d'aquesta revolució.5.- El món capitalista encara s'està recuperant de la crisi econòmica del 2008 i la desigualtat està augmentant en molts llocs arreu del món. Quines alternatives econòmiques s'estan desenvolupant en Rojava?El pilar econòmic ha estat una part essencial de la revolució de Rojava. Defensa un model econòmic autònom i estan treballant dur per tirar-lo endavant. El capitalisme envolta a tots i a tot, en un segle en què és difícil respirar i en el qual aparentment no tenim alternatives i sortides. A Rojava estem descobrint un model econòmic alternatiu, basat en l'economia comunal. El Dr. Ahmet Yusuf, Ministre d'Economia del Cantó de Efrîn, va fer algunes observacions al respecte en la conferència celebrada sobre l'Economia en l'autonomia Democràtica."Prenem com a principi la protecció i la defensa dels recursos naturals. Quan ens referim a la defensa no ho fem en sentit militar, sinó a l'autodefensa contra l'explotació i l'opressió que enfronten les persones. Hem de superar molts obstacles per poder reestructurar l'economia comunal d'Rojava. Els governs basats en polítiques capitalistes han intentat obstaculitzar el nostre progrés en l'àmbit econòmic, i social. Estem treballant per crear un sistema que combina l'anti-liberalisme, la sostenibilitat ecològica i la propietat comuna moral amb la producció comunitària i cultural ".Un dels arguments fonamentals que vénen en contra d'això en Rojava és la realitat que tots els mitjans de producció i les relacions de producció estan basades en una base jeràrquica i de classe. En el nou model econòmic la classe obrera està sent alliberada del sistema jeràrquic instaurat pel poder hegemònic i el colonialisme.Sota aquest model s'estan desenvolupant cooperatives basades en una economia social. Per exemple, si una empresa entra en Rojava, aquesta haurà d'entrar a formar part del sistema de cooperatives. L'organització comunal constitueix la força principal de les assemblees populars. Hi ha el impuls de fundar en els tres cantons una economia a llarg termini basada en els principis de socialització dels sectors agrícola, ramader, industrial i de serveis.

La "Organització per al Desenvolupament Econòmic", que ha estat creada en Rojava és una organització que mereix ser observat amb meticulositat. Aquesta organització analitza els projectes que s'estan construint per assolir la independència econòmica. Porta a terme les seves activitats al voltant de 6 categories principals: comerç, serveis, construcció, agricultura, indústria i combustible i recursos energètics. Aquest sistema, fins a la data confia en la seva pròpia força.6.- La discriminació basada en l'origen ètnic o en la raça és una pràctica comuna a tot el món, i la violència contra les minories està augmentant en molts llocs. Com funciona el model de les minories en el projecte de Rojava?  

Per tal d'entendre i donar sentit a la política al voltant de les minories en Rojava podem explicar-ho millor a través de tres petits exemples que representen tres categories principals. La primera és la qüestió de la "fe". En aquest moment veiem que el radicalisme fonamentalista s'està estenent a través de l'Orient Mitjà. Els poders hegemònics i les polítiques centralitzadores han volgut homogeneïtzar aquesta regió, que s'ha caracteritzat per ser un mosaic de cultures i pobles. L'únic lloc on s'han resistit a aquestes polítiques ha estat en els cantons de Rojava. Rojava ha estat un, sinó l'únic lloc de Síria on no s'han destruït esglésies, on les diferents religions poden practicar lliurement i on la llibertat de creença està garantida pel govern. El segon és el factor de "govern". En cada cantó co-presidit està representat una minoria. La constitució de Rojava garanteix el dret a expressar-se i defensar-se en la seva llengua materna i promocionarà el desenvolupament i la protecció de cada minoria. El tercer és el factor "guerra". Àrabs, armenis, assiris i molts membres d'altres minories estan lluitant en el mateix front en el conflicte actual. Ells han pres les armes i estan lluitant per defensar aquest model. Això és molt important. Mobilitzar-se i prendre partit en una guerra per la llibertat sense veure obligats a això, és una qüestió de confiança i de fe.

Quan vam reunir junts tots aquests elements, ens plantegem la pregunta "com hem de viure junts"? Per aquest motiu avui dia es parla de la "Revolució dels Pobles" a la batalla de Kobanê i tot Rojava. Assiris, sirians, armenis, caldeus i altres pobles que viuen en Rojava estan prenent possessió de la Revolució de Rojava. El sistema que s'ha proclamat és un sistema dels pobles. L'advocat i president de les minories cristianes de l'Administració, Cemil Abdulehed ens dóna un resum fidedigne de la situació quan diu "també estem veient que som part d'un sistema en què la pròpia llengua, la cultura, la fe i el color de cadascú pot tenir el seu lloc. Estem treballant per posar aquest sistema en el seu lloc ". En la Constitució de Rojava no trobaràs cap referència sobre les tensions o lleialtats degudes a cap grup ètnic o religiós ".

7.- Després de l'avanç de l'IS a Síria i l'Iraq molts neoconservadors i republicans han demanat el retorn de soldats nord-americans a Orient Mitjà. És necessària la participació d'aquests soldats en el conflicte de Síria i l'Iraq?  

Abans de contestar si la intervenció d'aquests soldats és necessària o no un s'ha de preguntar: "quina és la tasca dels soldats nord-americans a l'Iraq o Síria ?. Avui dia està més vigent que mai l'afirmació "divide et impera" ben coneguda com "divideix i venceràs". Fins ara això és el que més o menys ha passat. Si analitzem els resultats i no el procés detingudament veiem que una de les raons del que està succeint avui amb els problemes de l'Orient Mitjà són els Estats Units i les seves polítiques per a la regió. L'IS és també resultat d'aquestes polítiques. La intervenció dels Estats Units a Kobanê va arribar juntament amb l'inici de la presa de possessió de l'IS de les regions productores de petroli al sud del Kurdistan [al nord de l'Iraq]. De fet el contraalmirall John Kirby com a portaveu del Pentàgon ha admès aquest fet.Els Estats Units al·leguen portar la llibertat. ¡En tota la meva vida mai abans he vist tanta llibertat banyada en sang! La presència dels soldats aquí no ha fet altra cosa que fer que la gent accepti un mal menor per evitar un altre pitjor. Però tot ha estat conduït fins al moment d'una manera tan caòtica que els Estats Units, s'alcen com l'únic poder polític-econòmic capaç de produir una solució, i s'han convertit en apòstols de la llibertat. Això és una forma d'hegemonia.

8.- Els crítics de la política exterior nord-americana han afirmat que els Estats Units va tenir un paper en el desenvolupament de l'IS, i que des del principi, el seu únic objectiu va ser l'eliminació d'Al-Àssad. Està d'acord amb aquest punt de vista? Què o qui són els responsables de l'ascens de l'IS?En particular, m'agradaria referir-me a l'ascens de l'IS. Un dels factors que van contribuir a la seva producció va ser la seva conversió en un "fenomen" mediàtic. Cada notícia que s'exhibeix en els mitjans sobre el ISIS ha suposat un aparador i una mena de propaganda d'aquesta organització. IS es descriu a si mateix com un moviment contra la modernitat. Però pots comprovar que és prou modern com per realitzar posades en escena tan escrupolosament estudiades com en la pel·lícula guanyadora d'un Oscar "La nit més fosca". Els seus vídeos on es mostren els assassinats han estat filmats amb material d'alta definició i tenen efectes resultat d'hores de treball amb material d'última generació. Tot és com una fantasia pròpia dels videojocs. Les paraules d'un jove anglès anomenat 'Abu Sümeyye al-Britani' han estat àmpliament distribuïdes. Suposadament va dir que "lluitar en primera línia a Síria és molt millor que jugar a Call of Duty." Aquesta és la vessant socio-psicològica d'aquest "fenomen".

És important assenyalar els antecedents històrics de l'experiment de la guerra a l'Afganistan. Des de l'ocupació de l'Afganistan després de l'11 de setembre i la guerra de l'Iraq, els Estats Units han continuat protegint les riqueses subterrànies i han enfortit els acords importants pactats amb altres estats que els envolten. L'IS ha utilitzat el caos actual per atraure milers de combatents. En trencar els seus llaços socials amb Al-Nusra i Al-Qaida i ampliant el seu camp amb operacions eficaços han augmentat la seva capacitat de créixer i de guanyar adeptes. En aquest context, és molt més fàcil realitzar la seva tasca propagandística, ia això cal afegir l'estratègica identificació amb l'Islam creant una imatge jihadista per a si mateix. D'aquesta manera, després de l'augment de la islamofòbia a Europa, s'ha pogut treure a milers de seguidors que van abandonar els seus països europeus d'origen per unir-se a les seves files.


Una altra raó que va impulsar l'IS va ser el reconeixement gradual com a organització capaç de matar i de dur a terme tot tipus de massacres. I aquest factor no va ser pensat o debatut prou i per tant no es van prendre les degudes precaucions. Aquesta organització ha entrat en les nostres vides en un grau molt més gran que qualsevol organització fonamentalista clàssica a Orient Mitjà. I ho va fer recolzant-se en un cert tipus d'ideologia. Per exemple, racionalitzant la pràctica de les decapitacions, s'estava emprant una referència prou fort com per atraure milers de persones a les seves files. Això no va ser prou analitzat ... i quan això va començar a cridar l'atenció internacional ja era massa tard.

No obstant això la major força catalitzadora de l'èxit de l'IS va ser el factor econòmic. Des del passat es va crear una xarxa de relacions i de cultura al voltant del fenomen d'Al-Qaida, incloent una enorme quantitat de suport per part de les monarquies del Golf Àrab. També és important assenyalar que l'ocupació de Mossul, una zona rica en recursos naturals es va convertir en el rebost inesgotable de recursos per a l'organització, que va passar a controlar la producció de petroli. El secretari d'estat nord-americà, John Kerry va confirmar que Turquia és un dels països compradors de petroli de l'IS.
Ara bé, ja que s'acosta al tema d'Al-Àssad, els Estats Units, i IS ... no crec que els Estats Units ignorin res. Ells eren totalment conscients del progrés d'aquesta organització. Si IS camina cap als seus propis interessos potser puguin treballar junts el dia de demà i si no demà passat, i això no hauria de sorprendre. L'IS i grups similars funcionen per mantenir als Estats Units a la regió. Avui dia és el ISIS, demà serà una altra organització. En aquest sentit IS és només una màscara. Quan desapareguin sorgirà una altra al seu lloc.

9.- Algunes persones de l'esquerra han fet comparacions entre la situació a Kobanê i la Guerra Civil espanyola, quan milers de antifeixistes de tot el món van anar a lluitar contra el feixisme. Creu vostè que és una comparació vàlida?


Totes les resistències de la història s'assemblen una mica. La resistència a Kobanê ha estat més identificada [entre els kurds - nota del traductor] amb la batalla d'Stalingrad. Però em pregunto si s'assembla més a la guerra d'independència d'Algèria o les lluites del xeik Bedreddin, o la resistència heroica de Varsòvia contra els alemanys; cadascuna d'elles va ser un experiment per Kobanê. En tots els llocs on hi ha una resistència tan sols canvia el temps i la ubicació. La essència és la mateixa! El que succeeix en el camp de batalla és el mateix. Les actituds de l'enemic, la seva motivació per destruir són les mateixes .. d'aquí deriva la universalitat del feixisme.


M'agradaria dir que hi ha similituds entre la solidaritat antifeixista internacional que va sorgir durant la Guerra Civil espanyola i Kobanê. Quan mirem a Espanya el 1936, Rússia el 1940, Itàlia el 1941, França el 1942, Cuba en 1954 i moltes altres resistències històriques veiem fets que s'assemblen entre les persones que lluiten al front.

10.- Què pot fer la gent de tot el món per donar suport a la revolució en curs en els cantons de Rojava?  

El més important és que la gent mostri el seu suport reconeixent als cantons i a les seves estructures autonòmiques. Tot el que esdevé en Rojava i la seva lluita justificada s'ha convertit en un tema polític central i mereix explicar-se i ser entès. S'han perdut vides humanes en cada pas que s'ha donat per defensar els valors democràtics que estan sorgint allà.El segon és mostrar la nostra solidaritat revolucionària. Estem obligats a fer-ho. L' IS està tractant de lliscar per tot arreu. Però al meu entendre hi ha una amenaça similar per a tots aquells que rebutgen el model d'Estat-nació. I podem veure les diferències pels mètodes emprats.El tercer punt és establir relacions diplomàtiques. Rojava no ha de ser aïllada políticament. El model de Rojava no només afecta els successos de l'Orient Mitjà. Rojava és l'objectiu de molts països, en particular de Turquia. Fa poc el president turc Erdogan va declarar que la "formació dels cantons constitueix una amenaça per al nostre país". Amb cada pas diplomàtic amb els cantons de Rojava aquest tipus de discurs morirà poc a poc i això és perquè la revolució de Rojava és una revolució popular i és una lluita per la construcció de la democràcia, de la llibertat i no és només una façana més . És aquest marc és on el suport es fa més i més necessari.Aquesta entrevista (publicada originalment en anglès i traduïda per KurdisCat al català) va ser realitzada en col·laboració amb Dylan Murphy i Rojava Report. Dylan Murphy és historiador i activista sindical en la Unió Nacional d'Educadors del Regne Unit.


Özgür Amed és periodista, columnista, professor i activista a Amed (Diyarbakir en turc), on imparteix cursos sobre cinema i treballa amb organitzacions locals de la societat civil com a coordinador del projectes. Escriu regularment editorials per als diaris Özgür Gundem i Özgür Politika, contribueix a diverses revistes, assisteix a periodistes estrangers que treballen al Kurdistan, i proporciona anàlisi de la regió als mitjans de comunicació estrangers.
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada