dimarts, 5 de maig del 2015

El govern iranià es compromet a ensenyar kurd a secundària

La Universitat de Sanandaj, una de les majors ciutats kurdes a l'Iran, va anunciar el mes passat un nou departament on admetria estudis posteriors en llengua kurda a partir de l'any de acadèmic 2015-16. Ara el govern de Teheran ha anunciat que inclourà també el kurd com a matèria optativa a l'educació secundària. Aquesta mesura respon a la promesa electoral del president iranià Hassan Rouhani d'implementar un article constitucional (article 15, aprovat l'any 1979) que permet a la llengua kurda i d'altres a ser objectes d'estudi. No obstant això, persisteix la preocupació sobre aquest compromís, com l'any 2005 en que esforços similars van ser fets pel règim, però no van ser concretats. El president iranià, Hassan Rouhani va anunciar com a part de la seva campanya electoral l'any passat que el seu govern posaria en pràctica l'article 15. Això fou després de que una petició signada per 10.000 persones demanés a l'ara president de complir la seva promesa de campanya.

Classe al Kurdistan iranià, any 1986

L'ensenyament a l'Iran es realitza en farsi (actual persa), llengua del mateix grup que el kurd però amb notables diferències. L'hegemonia farsi és absoluta a l'Iran deixant arraconades llengües minoritàries com l'àzeri, l'àrab o el kurd. Iran és un estat de matriu imperialista persa tant com de marcat caràcter teocràtic. Imperialisme persa i religió musulmana xiïta van agafats de la mà en aquest cas. A la televisió el farsi és omnipresent tot i que s'emeten puntualment programes dedicats a d'altres idiomes, incloent-hi el kurd, àrab i turc.
 
Segons el nou model els estudiants al Kurdistan iranià, tindran l'opció de triar la llengua kurda com a part de la seva escola secundària i a la universitat com a matèria optativa a les escoles de les regions ètnicament kurdes de l'Iran occidental (Rojhelat). Actualment ja es poden seguir estudis en kurd a les escoles de secundàries de la ciutat de Saqiz, a uns 200 quilòmetres al nord de Sanandaj. El manual que s'utilitzarà és el Waney Kurdi (Lliçons de Kurd), de 82 pàgines. Amb més de 5.000 còpies venudes en una sola ciutat, l'interès pel kurd sembla haver estat més gran del que s'esperava, van reconèixer les autoritats locals d'educació. "D'acord amb la Constitució, tot el pla d'estudis ha de ser ensenyat en kurd, i no només un tema", va dir Zahid Arami a Rudaw, un mestre en llengua kurda a l'Iran.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada