divendres, 29 de maig del 2015

Una música empresonada per 10 anys per cantar en kurd

Nudem Durak, de 24 anys, és una música que cantava i ensenyava cançons populars kurdes al Centre cultural Mem û Zin, de la ciutat kurda de Cizre. Les formes verbals en passat no són cap errada. Ja no pot cantar ni ensenyar. Turquia així ho ha decidit. Durak no estava involucrada en cap acció política però el 22 d'abril va ser detinguda. Ja ha estat jutjada i condemnada a 10 anys i mig de presó per un tribunal turc.

Actualment la jove és a la presó de Mardin en una cel·la de tipus E (no són les més dures del règim turc ni impliquen isolament). Només té 10 minuts d'accés al telèfon a la setmana i no pot escoltar música. Ha estat condemnada per "promoure propaganda kurda mitjançant l'ensenyament de cançons populars a grups de músics joves".

Aquest cas aberrant ha estat reportat, pel The Jerusalem Post o per la cadena Al Jazeera però ignorat per la resta de mitjans de l'anomenada "comunitat internacional". En el següent vídeo de la segona s'hi pot escoltar la música de Durak:
L'ús de la frase "el Kurdistan de Turquia" pel partit BDP en el seu informe sobre el pressupost va provocar una crisi al parlament el 2013. El Partit de la Justícia i el Desenvolupament del partit (AKP), així com els partits de l'oposició - el Partit Republicà del Poble (CHP) i Partit del Moviment Nacionalista (MHP) - van acordar per unanimitat ometre la paraula en l'informe, al·legant que estava en contra de la Constitució. 

Un altre exemple són les lletres Q, W i X en kurd, que no estan incloses en l'alfabet turc, i  no es poden utilitzar en els documents oficials a Turquia. Una de les víctimes d'aquesta normativa fou un nen kurd de set anys d'edat anomenat Welat ("pàtria" en kurd.).  A Welat no se li va permetre entrar a Turquia a l'aeroport de juny 2008 perquè el seu nom incloïa la lletra W. Welat va ser enviat de tornada a Alemanya en avió.

Cristina Torrent


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada