divendres, 22 de maig del 2015

Les dones yezidi creen la seva pròpia milícia YPJ-Shengal

Després d'una conferència celebrada el 20 de març, les dones yezidis van decidir conformar unitats d'autodefensa pròpies amb el nom d'Yekîneyên Parastinê yên Jinê - Shengal (Unitats de Defensa de Dones, YPJ de Shengal). L'exemple donat per les combatents del Partiya Karkerên Kurdistan (PKK) o Partit dels Treballadors del Kurdistan (Yekitiya Star) i de les milicianes de les YPJ de Síria, des de l'agost de 2.014 a Shengal, ha empès a les militants yezidites a organitzar-se de forma autònoma.

                                                             Binevş Agal, a l'acadèmia militar del PKK

La primera unitat de combat, formada per divuit milicianes, ha adoptat el nom de Binevş Agal 'Berivan Cizre' (1.966-1.989). Aquesta voluntària va ser la primera yezidi que es va unir a les files guerrilleres del PKK. Ho va fer l'any 1.984 arribant des d'Alemanya on vivia. De fet fou una de les primeres organitzadores de les Unitats per l'Alliberament del Kurdistan (HRK) que el PKK havia creat el 1.982.


Una de les milicianes kurdes yezidi, Vînar Karoj, ha explicat a Jinha que "Per a nosaltres, en el passat, com a dones yezidi i com a joves no teníem prou confiança en nosaltres mateixes. Però ara hi ha persones que entren a les Yekineyên Berxwedanê Şengalê (Unitats de Defensa de Shengal, YBŞ) i també en el YPJ- Shengal; i són de tot arreu."

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada