dimarts, 12 de maig del 2015

"Espanya està essent passiva davant la crisi"

Daban Shadala, representant del govern regional del Kurdistan autònom de l'Iraq a l'estat espanyol, ha participat a un seminari a la Universitat Nebrija (Madrid). L'acte, realitzat l'onze de maig, ha estat dirigit a estudiants de periodisme d'aquesta institució i obert a periodistes. Shadala ha destacat que, ara mateix, la prioritat a la regió no són les qüestions polítiques o religioses sinó els drets humans i que pel govern kurd aquesta és la qüestió central de la seva acció. En especial després de rebre els darrers anys una onada de refugiats procedents de la resta de l'Iraq i també de Síria. Gestionar aquesta catàstrofe humanitària és extremadament problemàtic.

El delegat del govern kurd, que ha enviat durant uns mesos ajuda militar al Kurdistan sirià, ha parlat també del Kurdistan de Síria. Kobanê s'ha convertit en el símbol de la tragèdia que està protagonitzant l'Estat Islàmic a la zona. Shadala ha xifrat en prop de cinc bilions i mig d'€ reconstruir la ciutat. Sobre la possibilitat de proclamar un estat kurd a la zona de l'Iraq, tema que ha sorgit en la recent trobada entre Brarack Obama i Masud Barzani, ha seguit la línia d'Arbela. Així creu que, amb una situació regional en ebullició, costaria massa sang proclamar un estat sobirà.

Sobre el paper de l'estat espanyol ha estat força crític. Ha denunciat que no es dóna cap suport a la població refugiada i, en canvi, s'ha promès ajuda a les milícies iraquianes d'extracció xiïta. Aquesta posició tan incongruent l'ha fet afirmar que "Espanya no està fent el suficient en la crisi iraquiana, està essent passiva".

Foto: @PiliBernal

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada