diumenge, 3 de maig del 2015

"Un llapis en una mà i una pistola en l'altra", la situació de l'ensenyament a Kobanê

Si la situació dels hospitals a la ciutat de resistència Kobanê (Rojava, Kurdistan de Síria) és pèssima la de l'ensenyament és lleugerament millor. Malgrat això el govern de l'autonomia democràtica considera l'ensenyament peça clau del seu model de societat basat en el confederalisme democràtic.  Ruken Ahmed és una dels professores que han treballat en la construcció de les escoles. Ella resumeix la filosofia de l'ensenyament a l'agència de notícies kurda Jinha: "Podem tenir un llapis en una mà i una pistola en l'altra". No només l'ocupació de Daesh, sinò la llarga ombra del partit imperialista àrab Baas tenen un efecte sobre l'educació en Kobanê. La majoria dels mestres han estat capacitats només per ensenyar en àrab. Ruken diu que part de la tasca de les escoles ha estat rebre textos en llengua kurda per als propis mestres perquè puguin començar a ensenyar kurd al costat de l'àrab. La llengua és part del projecte: "Per als nostres màrtirs, per la feina que han fet, avui hem d'aprendre kurd", va dir Ruken. Així mateix al cantó de Cizîrê s'ha animat a la minoria assíria a capacitar mestres per ensenyar assiri i siríac.


Els i les mestres que treballen per portar l'educació als nens que han tornat a la ciutat en ruïnes diuen que s'enfronten a una greu manca de materials i llibres. Els atacs de l'Estat Islàmic o Daesh a Kobanê, que van durar quatre mesos, van deixar moltes escoles a la ciutat en ruïnes. Els i les professors/es de les escoles de Kobanê han estat encarregats/des de reconstruir les escoles. Amb aquest escenari les classes han reobert fa unes setmanes. La primera escola va obrir el 5 de març amb 250 alumnes, la de Tishren a finals de mes i la tercera a principi d'abril.Actualment s'han reconstruït 3 escoles a la ciutat.
Això cobreix a 700 alumnes. Les escoles porten el nom de les persones que van perdre les seves vides en la resistència Kobanê. Hi ha una altra escola en construcció hores d'ara. La nova escola, actualment en construcció, serà anomenada Viyan Amara, dues lluitadores de les Yekîneyên  Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) la primera de les quals havia estat mestre a Kobanê abans de la guerra.*

* Articles sobre Viyan Peyman i Amara Botan, mortes en combat el 6 d'abril a SerêKaniyê (Rojava).

 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada