diumenge, 24 de maig del 2015

Entrevista al secretari general del KDP-I del Kurdistan de l'Iran

El digital kurd de l'Iraq, Rudaw, per mitjà d'Omid Barin ha entrevistat el president del Partî Dêmokiratî Kurdistan Êran (KDP-I o Partit Democràtic del Kurdistan-Iran). Aquesta és la formació política kurda més veterana doncs fou fundada l'any 1945 pel mític dirigent Qazi Mohammed. Actualment es troba dividit en dues faccions. La liderada per Mustafà Hijri i la liderada per Khalid Azizi.

Aquest darrer, dirigent del partit des de 2006, s'ha posicionat davant els fets recents al Kurdistan iranià on hi ha hagut 700 detinguts en dues setmanes. Sobre els incidents recents afirma:
 
"Els temes polítics i socials s'entrellacen a l'Iran. Però de vegades, fins i tot als països democràtics, les qüestions socials es converteixen en política, mentre que els diferents grups fan un element reivindicatiu de les seves demandes polítiques. Tot i que el cas Mahabad era, en essència, un problema social, es va convertir ràpidament en un afer polític. Crec que la raó d'això és l'opressió de persones han estat objecte per part del règim a l'Iran.


 
Mai defenso la violència com a solució a qualsevol problema, però crec que el govern de l'Iran té la responsabilitat car ignora les queixes de la gent. Les persones recorren a la violència per la desesperació. Fins i tot a la majoria de les societats democràtiques hi ha disturbis violents, però allà és diferent. Els disturbis són de curta durada. A l'Iran, per contra, hi ha disturbis llargs i prolongats
Jo realment crec que no s'hauria d'haver incendiat l'hotel. Però els funcionaris de la República Islàmica podrien haver fet alguna cosa per evitar-ho. Les autoritats iranianes tenen experiència en com bregar amb el descontentament públic. Crec que van ser les autoritats qui van provocar la gent a atacar l'hotel a través de les seves accions. Les forces de seguretat volien mostrar una imatge violenta dels kurds i diuen que van cremar edificis de l'hotel. Les autoritats van ser eficaços en la gestió i manipulació dels disturbis perquè no es van estendre a altres ciutats kurdes.


 
Quan es van adonar que les protestes s'expandirien, van ordenar a la seguretat de retirar-se. Volien demostrar que les autoritats no tenien la culpa del que estava succeint. En altres paraules, primer van provocar els disturbis i després van retirar a les seves forces. D'acord amb la Constitució de l'Iran, l'article 15, les protestes Mahabad eren legals. Cap manifestant portava pistola i la protesta no era contra l'Islam. Però violen les seves pròpies lleis i priven les persones dels seus drets constitucionals. La raó és, en efecte que el règim està preocupat per la qüestió kurda a l'Iran. Els èxits del poble kurd en altres llocs ha donat esperança a la gent, també al Kurdistan de l'Iran. I el govern té por d'això."
Sobre la tasca política del PDKI, Azizi afirma: "Treballem per a l'eliminació de la República Islàmica de l'Iran i l'establiment d'un govern democràtic. Però també estic preocupat que la manca de plans comuns de futur al Kurdistan de l'Est. Crec que és justificat que la gent i els mitjans de comunicació estiguin també preocupats. Però segueixo sent optimista, ja que estem aprenent del que va succeir en Mahabad. Estem lluny de la nostra pròpia pàtria. Hem de tenir millors connexions amb la gent al Kurdistan de l'Est, però per desgràcia això de moment, no és possible, perquè estem molt lluny i només estem en contacte amb els nostres propis quadres i militants. Hauríem de tenir relacions més àmplies amb el nostre poble al Kurdistan iranià.

 
Després de setanta anys de la creació del PDKI i 36 anys de conflicte amb el règim iranià, hem de revisar les nostres accions i polítiques. Segueixo dient francament que la lluita kurda arreu del Kurdistan no és eliminar els governs centrals. Els kurds no poden eliminar els governs centrals i fins i tot si ho fan, no seran capaços de prendre el control dels governs centrals. Ha estat destructiu dir que eliminarem els governs centrals dels últims 36 anys sense poder fer-ho. El nostre treball és fer realitat els nostres drets nacionals. I treballarem amb els governs centrals en aquesta premissa. Hi ha d'haver un moment en què els partits polítics iranians ens aplaudeixin i vegin el Kurdistan iranià com un bastió de la llibertat. Però no ens hem de comprometre a alguna cosa que no podem complir. Anem a fer el que som capaços de fer. Lluny de les consignes.

 
Podríem revisar moltes coses. Però la partició del PDK com un sol partit i la falta de cooperació ens ha fet mal. Cada vegada que algú parla de canvi al Kurdistan iranià o les necessitats d'allà, els nostres propis rivals kurds dins del PDKI no estan disposats a fer front a aquesta tasca a causa de les enemistats existents. Dit això, crec que és una oportunitat, per a la revisió i l'ajust en el futur, ara que aviat celebrem el 70 aniversari del partit.""


Sobre la reunificació del PDKI Azizi no es mostra gaire optimista. "Per desgràcia, no tenim reunions en curs. Només tenim relacions d'amistat i en algun moment de cooperació en temes de seguretat."¿Vostè està esperant per a una reunificació? No en el curt termini, però a la llarga, tinc l'esperança."2 comentaris:

 • Unknown says:
  26 de maig del 2015, a les 15:37

  Señor Mustafa Hicri que ha hecho desde dirige partido desde 2006? No han tenido ni lucha ni algun projecto tampoco ahora quieren mover algo. Esta criticando la gente que sale en las calles para defender su honor ,no pueden aguantar mas mirando govierno Irani como cuelga los Kurdos inocentes.

  KDP-I dice que quieren eliminar gobierno Islamico de Iran !! Estan reiendo de gente ?

  Desde 1996 estan en Irak en un campo y declaron que no van hacer la guerra armada. Ahora estan en Alemania con gobierno y van a ir a Estado Unido para que luchen por ellos que les den un solucion.

  Solo sirven de ser obstaculo para otros partidos que estan luchando nada mas.

 • Unknown says:
  26 de maig del 2015, a les 15:41

  Señor Mustafa Hicri que ha hecho desde dirige partido desde 2006? No han tenido ni lucha ni algun projecto tampoco ahora quieren mover algo. Esta criticando la gente que sale en las calles para defender su honor ,no pueden aguantar mas mirando govierno Irani como cuelga los Kurdos inocentes.

  KDP-I dice que quieren eliminar gobierno Islamico de Iran !! Estan reiendo de gente ?

  Desde 1996 estan en Irak en un campo y declaron que no van hacer la guerra armada. Ahora estan en Alemania con gobierno y van a ir a Estado Unido para que luchen por ellos que les den un solucion.

  Solo sirven de ser obstaculo para otros partidos que estan luchando nada mas.

Publica un comentari a l'entrada