dimecres, 20 de maig del 2015

Les YPG i aliats conquereixen la muntanya-fortí d'Abdulaziz


La muntanya d'Abdulaziz (en kurd Kizwan) és un promontori que arriba als 920 metres d'alçada. En l'entorn de planures del sud del cantó de Cizîrê (Rojava, Kurdistan de Síria), es pot considerar una fortificació natural. De fet el seu nom prové d'Abdulaziz, un descendent d'un dels comandants del kurd Saladí, que va convertir l'espai en una mena de castell natural. Els combats més durs han estat a la torre de ràdio que ha quedat intacta i és una eina central per a les telecomunicacions de la zona.La muntanya és situada a 35 quilòmetres al sud-oest de la ciutat d'al-Hasakah. La zona és de població àrab, de passat nòmada i sedentaritzada fa només unes dècades. Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) han tancat avui la conquesta de la zona el que suposa una gran victòria per ser un espai e població àrab i que permet la defensa de la resta del cantó. En els combats les YPG han xifrat en 39 islamistes que defensaven la muntanya.

En l'atac han pres part avions de la coalició internacional així com la milícia àrab al-Sanadib i la cristiana de l'MFS (Consell Militar Siríac). El ministre de l'interior del govern cantonal de Cizîrê ha destacar l'aliança de cristians assiris, siríacs, caldeus amb àrabs i kurds com una de les claus de l'èxit. Kanan Barakat també ha reconegut que l'ajuda aèria ja estat bàsica per accelerar la derrota de l'Estat Islàmic.


La victòria kurda demostra que les milícies de les YPG i les YPG, amb diferents aliats segons la zona, són hores d'ara l'única força que està fent enrere l'IS. Les constants derrotes patides per l'IS al cantó sirià de Cizîrê arriben en un moment que ha aconseguit conquerir Ramadi deixant en ridícul l'exèrcit iraquià i les seves milícies auxiliars xiïtes i iranianes. Al mateix temps l'exèrcit àrab sirià (SAA) d'al-Àssad anunciava ahir eufòric que havia expulsat l'IS de Palmira. La realitat ha estat totalment diferent avui i l'exèrcit d'al-Àssad, sovint implacable amb civils desarmats, ha estat derrotat a Palmira. Hores d'ara l'IS ja ocupa un terç de la ciutat i s'està desplegant al centre.

Vídeo de les YPG desplegant-se a la muntanya Abdulaziz:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada