dimarts, 22 de desembre del 2015

El diputat turc que va destapar el tràfic de gas de Turquia a l’ISIS acusat d’alta traïció

Aquest dilluns el diputat turc Eren Erdem concedia una entrevista a diferents mitjans estrangers, el parlamentari turc és membre de la principal força opositora del país, el Partit Republicà del Poble, una entrevista de la qual Geopolitica.cat es feia ressò i en la qual el polític afirmava que l’ISIS va rebre components per fabricar gas sarín i altres armes químiques que van ser transportades a través del territori de Turquia. Aquest dimecres els mitjans turcs han informat que l’Oficina del fiscal general de Turquia ha obert una investigació contra el diputat per “traïció”.

Es preveu que la Fiscalia informe al Ministeri de Justícia sobre les seves conclusions aquest dijous. Erdem compta amb inviolabilitat parlamentària, però aquesta pot ser cancel·lada a través d’un procediment formal del Parlament si els diputats voten per aixecar la immunitat parlamentaria.
Aquest dimarts el diputat ha afirmat que porta rebent amenaces de mort de part d’usuaris de Twitter de l’extrema dreta turca i propers a Erdogan. No obstant això, en la mateixa xarxa social circula també l ‘hashtag’ #ErenErdemYalnızDeğildir (Eren Erdem no estàs sol) en suport al polític republicà.
Pocs dies abans d’oferir l’entrevista a mitjans estrangers, el polític va obrir el debat sobre aquest assumpte al Parlament turc. Erdem va revelar que és fins a Turquia on van arribar materials per la fabricació d’armes químiques abans de ser “acoblats en els camps sirians de l’ISIS, per aquell temps conegut com l’Al-Qaida iraquià”. El parlamentari va confirmar les seves paraules amb una còpia del cas criminal obert pel fiscal general de la ciutat d’Adana, al sud de Turquia.

L’any 2013 les autoritats d’Adana van detenir diverses persones pel cas, però una setmana després aquest va ser tancat i tots els detinguts van poder creuar la frontera entre Turquia i Síria, va denunciar Erdem. Ankara no va investigar les rutes turques de subministrament dels components del sarín, ha destacat el diputat.

Erdem va insistir que ni Turquia ni els ciutadans turcs produeixen els components per a armes químiques com el gas sarín, sinó que aquells s’adquireixen a Europa.

Geopolítica

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada