dimarts, 15 de desembre del 2015

El líder de Jabhat al Nusra reconeix que "els kurds tenen una nació al darrere"

Abu Mohammed al-Jolani és el líder fundador de Jabhat al-Nusra. El Front de Llevant, creat el gener de 2012, és l'organització d'Al Qaida a Síria. Al-Jolani va protagonitzar l'enfrontament amb l'altra facció lleial a Al Qaida, l'actual Estat Islàmic, i va trencar amb ells seguint lleial als salafistes d'Al Qaida. Al contrari que l'IS, Nusra està focalitzada en lluitar només a Síria i integra una majoria de membres sirians. No reconeix a al-Baghdadi com a Califa i considera a l'egipci Ayman al-Zawahiri el seu màxim cap tot i no considerar-lo un Califa com IS fa amb al-Baghdadi. Entre d'altres, Hamza Bin Laden, el fill d'Osama Bin Laden, ha oficiliaitzat el seu suport a Jabhat al-Nusra.


En una rara aparició, el dirigent islamista ha ofert una entrevista amb quatre periodistes àrabs. En aquesta es refereix "als kurds" com un actor emergent a la política síria i ho fa en termes sorprenentment positius:

"No crec que el problema que tingui Turquia sigui amb l'IS. Tenen un problema més gran amb els kurds. És una qüestió de seguretat nacional. Els kurds tenen una nació al darrere. Hi ha prop de 10 milions de kurds a Turquia. IS, d'altra banda, no té tal presència a Turquia. IS no representa cap nacionalitat específica. L'existència d'una entitat... per exemple, una entitat kurda fou creada a l'Iraq a una dècada i se li va permetre expandir-se cap a Síria. Potser, en vint anys, aquesta entitat s'expandirà a Turquia, i vint anys després cap al territori iranià. Els països que envolten els kurds temem aquest escenari.

Els kurds conformen una societat musulmana i els considerem part de nosaltres. La proposta d'establir una zona tap no està feta per a protegir els sirians o pel desig d'establir-hi un govern, o quelcom així. El seu objectiu és defensar la seguretat nacional de Turquia."

A part de la qüestió kurda, que afronta de forma diametralment oposada a l'IS, assegura que el règim està mort i Rússia només prova de ressucitar-lo i que l'FSA com a tal no existeix sinó un grup de faccions sense connexió entre sí o, fins i tot, hostils entre elles. Aplicar la xaria i continuar la jihad, com a "axiomes" de la religió musulmana són els eixos de Jabhat al Nusra segons al-Jolani que afirma que només està interessada en combatre contra al-Àssad i Hisbol·là. 

Extracte de l'entrevista subtitulat a l'anglès per The Middle East Media Research Institute

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada