dimarts, 8 de desembre del 2015

El Congrés Democràtic de Síria es reuneix a Rojava

El Congrés Democràtic de Síria es reuneix a Al-Malikiyah/Dêrîk els dies 8 i 9 de desembre sota el lema "Cap a la construcció d'una Síria lliure i democràtica". Aplega 103 delegats d'organitzacions autòctones sirianes enlloc de grups titelles de forces estrangeres.

La primera vegada

El congrés, el primer d'aquestes característiques, és la resposta de grups sirians per la convivència entre ètnies al veto de grups supremacistes àrabs de l'anomenada "oposició siriana" que es reuneix a Riyad. El fet que un esdeveniment es faci a terra siriana i l'altra a l'Aràbia Saudita és ja la prova de quin dels dos grups té real implantació a Síria i quin és titella d'interessos aliens.


Una conferència plural en tots els sentits

El Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem) de Rojava, la comunitat turcmana de Tell Abyad, representants tribals àrabs d'Al Jazira, la Unió de Dones Siríaques, Teyar El-Qemih, el Consell Nacional Àrab de Síria (participant a la trobada d'El Caire on també es va vetar a la representació kurda), el National Coordination Committee for Democratic Change (també present a la trobada de Riyadh), l'organització feminista kurda Yekîtiya Star, el Partit de la Unió Democràtica (PYD) el Partit Democràtic Assiri o el Partit Democràtic Progressista Kurd de Síria prenen part a la conferència.

Haytham Manna, co-organitzador de la conferència opositora siriana a El Caire va anunciar que el seu grup s'havia retirat de la trobada de Riyad i aniria a la de Conferència Democràtica de Síria. El motiu era la invitació de l'Aràbia Saudita a Ahrar ash-Sham, un grup salafista oposat a al democràcia i aliat a Al Nusra que estava corcant l'oposició moderada.

A Riyadh només àrabs i islamistes

Ahrar ash-Sham és el nucli principal del Front Islàmic. Altres participants de la trobada de Riyad són Jaish al-Islam un altre grup integrat al Front Islàmic, de Damasc, i de caràcter islamista radical. Aquestes dues faccions tenen presència real a Síria mentre la resta dels convidats són grups principalment mantinguts a l'exili artificialment per Turquia o el govern saudita: e National Coalition for Syrian Revolutionary and Opposition Forces, per exemple, la principal plataforma opositora, va reunir-se a Antalya, Turquia, i 2/3 parts dels seus delegats eren propers als Germans Musulmans. El Free Syrian Army hi forma part conjuntament amb l'Islamic Front. Més que una plataforma real és un conglomerat fictici sense una veu única i aplegat amb la única idea de fer fora el govern sirià. El Southern Front de l'FSA és la facció amb major implementació al sud de Síria (Daraa i Quneitra) i la que rep més suport occidental.

Finalment, el National Co-ordination Committee for Democratic Change, defensa una sortida negociada i és tolerat pel govern sirià doncs aposta per uan transició front la ruptura dels grups esmentats. Aquest comitè serà present a les dues trobades fet que el converteix en un eix de futur i, fins ara, l'únic que pot parlar amb tothom.

En global, a Riyad no hi haurà representants d'altres ètnies que l'àrab. Per a aquesta oposició a Síria no hi ha cristians, ni turcmans, ni siríacs, ni kurds, ni assiris i, òbviament, cap representant de dones. Tots els delegats de Riyad seran homes. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada