divendres, 11 de març del 2016

67 kurds executats per l'Iran l'any 2015

El representant de l'Associació per als Drets Humans al Kurdistan de l'Iran a Ginebra (KMMK-G) Taimoor Ali Assi va fer un balanç, macabra però realista, de les execucions als segon estat del món més assassí: l'Iran. "De 830 presos executats a l'Iran el 2015, [almenys] 67 eren kurds encara que només 47 d'ells han estat identificats ". Segons Human Rights Watch (HRW) ha dit, "els delinqüents de drogues  condemnats en judicis erronis en tribunals revolucionaris van suposar la majoria dels presos executats. Les execucions, especialment per als delictes relacionats amb les drogues, van augmentar considerablement respecte a anys anteriors". Els sinistres "tribunals revolucionaris també 'han repartit les penes de mort per càrrecs de moharebeh (enemistat amb Déu). Dotzenes d'altres [han estat] condemnats per càrrecs relacionats amb el terrorisme [falsos], entre ells molts kurds i balutxs ".

El representant KMMK-G va afegir que 63 dels 93 presos al corredor de la mort, enfront de la pena capital per moharebeh, són kurds. El terme "moharebeh" s'utilitza per a les persones que tenen presumptes vincles amb accions armades. 

D'acord amb un informe de HRW publicat al març de 2015, sis presos kurds a la presó Rajai Shahr a Karaj van ser executats per moharebeh. Behrouz Alkhani va ser un altre kurd iranià acusat d'aquest crim i va ser executat a l'agost de 2015. Alkhani suposadament va estar involucrat en l'assassinat d'un fiscal en nom del Partit Kurd de la Vida Lliure del Kurdistan (PJAK), formació integrada a la KCK com el Partiya  Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK).

D'acord amb Aliassi, hores d'ara de 1.252 presoners polítics iranians, 467 són kurds.Activistes de drets humans estan preocupats que l'aixecament parcial recent de les sancions econòmiques contra l'Iran podria aplanar el camí perquè les seves forces de seguretat per augmentar la supressió de les llibertats fonamentals de les persones: "L'experiència indica que cada vegada que l'Iran millora les seves relacions amb les potències occidentals, la repressió a l'interior del país s'eleva," va dir Aliassi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada