diumenge, 20 de març del 2016

Voluntari anarquista alemany de les YPG: "Aquest moviment pot canviar el món"

Cihan Kendal és un dels molts voluntaris que lluiten a les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG). Hi ha de canadencs, britànics, nord-americans o poloneses. Ell té 26 anys i prové de Saarland on militava en nuclis anarquistes que van realitzar una campanya, l'any 2011, per la llibertat d'un activista kurd per part de la policia alemanya. A partir de llavors es va interessar, diu, per la qüestió kurda, va llegir els textos d'Abdullah Öcalan i demanar la supressió de l'il·legalització del PKK, fins a integrar-se a les Brigades Internacionals de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG). Ara no pensa tornar a Alemanya.

Com a internacionalista, el centre de la revolució és al Kurdistan

"La primavera de 2012 vaig anar amb un grup d'amics al Kurdistan nord a celebrar el Newroz. Allà vaig veure la connexió entre el poble kurd i el moviment d'alliberament kurd, era com una religió. Em vaig sentir part d'aquest moviment i vaig creure que aquest moviment podia canviar el món. No lluitem només per un Kurdistan lliure, lluitem per un món d'igualtat, i sóc un internacionalista. El centre de la revolució és ara el Kurdistan. És la regió més important del Pròxim Orient, si cerques d'altres moviments revolucionaris, al món, no n'hi ha cap que et pugui oferir tantes perspectives i pràctiques revolucionàries com el moviment kurd".

ar-Raqqà i/o Jarablus

Sobre l'ofensiva a ar-Raqqà afirma que no la volen conquerir des d'un punt de vista territorial "una vegada l'haguem netejada l'entregarem a una força àrab. Ens cal aixecar unes forces àrabs fortes, per a que gestionin la vida de la societat àrab, cap força no àrab ara pot ser capaç de gestionar els seus afers socials".

En canvi sobre Jarablus les coses no són tant clares: "Els Estats Units no confien en nosaltres, i temen que si conquerim Jarablus no entrarem a ar-Raqqà. Però d'altra banda si YPG pren ar-Raqqà, nosaltres creiem que els EUS no ens donaran suport a Jarablus". I destaca que la combinació YPG/EUA funciona: "Si combines tàctiques de guerrilla amb els bombardejos aeris, això és efectiu als pobles, però a les ciutats és diferents. Hi ha franctiradors".

Germandat àrabo-kurda

Sobre les acusacions llençades per activistes àrabs d'Amnistia Internacional la descriu com a "propaganda". De fet va més enllà: "Ara a Tell Abya, molts pobles estan plens de membres de l'IS, ho sabem. Però no hi podem fer res si no hi ha evidències, no podem agafar i matar-los, només podem prendre mesures de seguretat. La nostra gran força és la nostra moral i ètica, malgrat la guerra (...) Volem construir una germanor entre àrabs i kurds".

Entrevista realitzada per Wladimir van Wilgenburg @vvanwilgenburg per Ara News

1 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada