dilluns, 21 de març del 2016

El president kurd de l'Iraq expressa el seu suport a la declaració federalista de Rojava

Masud Barzani, president del govern regional del Kurdistan de l'Iraq, ha estat molt clar: "Veiem el sistema federatiu proposat com un model apropiat pel futur del país. De cara a que tingui èxit, totes les parts de Síria haurien d'unir-se a un acord comú." El president ha defensat també que els kurds de Rojava escullin les seves pròpies institucions.

El dignatari kurd ha donat per superat l'acord de Sykes-Picot, realitzat entre el llavors Imperi Britànic i la República de França. En una mostra d'imperialisme terrible, les dues forces estrangeres van esquarterar i repartir-se el Kurdistan ignorant, menyspreant, la voluntat de la nació kurda. "La nostra participació a l'Iraq ha estat només la persecució i el genocidi que hem rebut". Barzani considera que la instauració del Califat de l'Estat Islàmic ja ha canviat, efectivament, les fronteres que semblaven immutables i han superat Sykes-Picot amb els fets.

"Segons la nostra experiència amb Bagdad, hem arribat a la conclusió que el govern central iraquià no admet els nostres drets, no ens dirigirem una vegada més a Bagdad, doncs sempre ha violat la llei i oprimit els kurds. Vam tornar a Bagdad després de caure el règim del Baas, el 2003, pensant que era una nova oportunitat però les autoritats que governaven el país van tractar els kurds de forma agressiva i van violar la llei. Crearem un estat independent kurd si el poble kurd vol la independència".

En seu seu missatge per l'any nou kurd Barzani ha afirmat que "tenim dues opcions davant nostre: o bé oblidem les lluites i sacrificis del nostre poble el darrer segle, o la situació actual i la natura de la nostra relació amb Bagdad ha de canviar. No acceptarem ser subordinats de Bagdad, i Bagdad no accepta la nostra col·laboració com iguals. La independència per al Kurdistan és pacífica i no és una amenaça per a ningú"."Volem arribar a un acord amigable amb Bagdad sobre aquesta qüesti´´o mitjançant una comprensió mútua. Abans de celebrar el referèndum, la Regió del Kurdistan s'implicarà en un diàleg, seriós i amb franquesa, amb Bagdad sobre les nostres disputes i la nostra relació."
"We want to reach an amicable agreement with Baghdad on this question through mutual understanding. Before holding the referendum, the Kurdistan Region will engage in a serious and frank dialogue with Baghdad on our disputes and relationship,” - See more at: http://rudaw.net/mobile/english/kurdistan/20032016#sthash.knPJBY8T.dpuf


Barzani ha reconegut que el seu càrrec estava caducat i que cal que totes les formacions polítiques del Kurdistan es posin d'acord en l'elecció d'un nou president pel que caldrà, també diàleg. L'actual president del parlament, del partit Gorran (Canvi) és molt crític amb l'ampliació del càrrec de Barzani. Les darreres eleccions al Kurdistan foren, com ja vam recollir en el seu moment, el 21 de setembre de 2.013. El Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), encapçalat per Barzani, va obtenir una clara majoria però no absoluta. En el missatge oficial, el president ha recordat que gestiona sense gaire ajuda internacional 1.800.000 persones refugiades al seu territori. La indiferència cap a aquesta xifra contrasta amb el ressò que rep Turquia que té una xifra similar.

“We have two options before us: either we forget the struggles and sacrifices of our people over the last 100 years, or the current situation and nature of our relationship with Baghdad must change,” he added.

“We will not accept to be subordinates to Baghdad, and Baghdad does not accept our partnership. Independence for Kurdistan is a peaceful call and is not a threat to anyone," - See more at: http://rudaw.net/mobile/english/kurdistan/20032016#sthash.knPJBY8T.dpuf


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada