dimecres, 23 de març del 2016

L'IS ordena als Ahl-i Haqq que es converteixin a l'islam o els matarà

Es tracta d'una de les minories més vulnerables del Pròxim Orient. Literalment no té qui la defensi i és atacada per diversos grups de musulmans. Un exemple són la vulneració de diversos drets per part del govern iranià (xiïta) les darreres setmanes. Suposadament l'Iran és enemic de l'Estat Islàmic però, una vegada més, coincideixen en l'odi a l'altre i la intolerància. Iran persegueix la minoria kurda amb mètodes no gaire diferents dels de l'Estat Islàmic (Islamic State, IS). Iran assassina kurds a la forca; l'IS els decapita.

Ara News informa que l'IS ha decretat que cal "eliminar aquests infidels, perseguir-los i matar-los". A zones de població Ahl-i Hakk, ja de per se acorralats, han aparegut fulls volants on se'ls ordena a convertir-se a l'islam o morir. L'activista Ahl-i Hakk Zaradasht al-Kaki ha fet una crida a les Forces Peshmerga, del Kurdistan iraquià, a augmentar la seguretat per a defensar-los.

Els Ahl-i Hakk (Poble de la Veritat, en persa) són els seguidors de la religió anomenada yarsanisme. Sumen entre mig milió i un milió de persones; a l'Iran i l'Iraq. És tracta d'un culte místic i esotèric derivat de l'islam sufí. A l'Iraq se'ls coneix com a Kakais i a l'Iran com a Yarsanis. A finals de gener van atacar la Jamkhana, un aplec de la confessió de majoria kurda, a la ciutat kurda de Kermanshah. Pels Ahl-i Hakk el kurd, en el seu dialecte gorani, és la llengua sacra. Amb bastons i pedres, els xiïtes van atacar el temple Ahl-i hakk i el van destrossar. La policia, habitualment tant despòtica amb qualsevol reivindicació, no va actuar en cap moment. Els basij van fer cants per l'extermini dels Ahl-i Hakk.

Dilo Centin, membre de la comunitat ha assegurat que "Som una minoria pacífica, com els yezidi, els cristians i d'altres grups religiosos. Daesh* ens anomena apòstates i afirma que ens hem de convertir a l'Islam. No podem viure amb aquests grups bàrbars, que han matat centenars de yezidis i desplaçat a milers."

*  Estat Islàmic (Islamic State, IS).

Per a saber-ne més:
- Qui són els Ahl-i Hakk? (KurdisCat)
- Iran deté 80 kurds Ahl-i Hakk (novembre 2013)
- El govern kurd de l'Iraq ja entrena peshmerga Ahl-i Haqq (juny 2015)
- Grups progovernamentals de l'Iran ataquen els Ahl-i Hakk (febrer 2016)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada