dijous, 17 de març del 2016

Proclamació del sistema federal pel Nord de Síria o Rojava

El document de la proclamació del 'Sistema Federal Democràtic de Rojava' s'ha aprovat avui a Rimelan (Rojava, Kurdistan de Síria) per 200 delegats i delegades. Encara no s'ha fet públic el text íntegre però aporta poques novetats. La convenció s'ha allargat des d'ahir 16 de març fins avui davant el debat intens sobre què significa exactament la Federació. Els representants de la comunitat àrab del nord de Síria i els de la minoria assíria i siríaca han exigit la seguretat que la Federació no significa crear un nou estat ni trencar la unitat de Síria. 

Inspirada en la Regió autònoma del Kurdistan de l'Iraq, la Federació (en kurd anomenada Ragihandina Fedresyona Rojavayê, sistema federal de Rojava o Nord de Síria) suposa "aprofundir en el marc de l'Auto-Administració", segons Idris Nassan del PYD (Partit de la Unió Democràtica), que es va aplicar en proclamar-se els cantons autònoms d'Efrîn, Kobanê i Cizîrê. Ara, les conquestes de les Forces Democràtiques de Síria (SDF) de les darreres setmanes han dut a repensar el model d'autonomia democràtica cap a una estructura de tall federal. La proposta va més enllà doncs vol ser la solució per resoldre el conflicte sirià amb un model federal (nord, oest i sud-oest) al que es podria sumar, per exemple, la zona drusa de Suweida. La conferència ha incidit que aquest és el model de convivència que pot posar fi a la guerra. Aldar Khalil, del Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem) ha afirmat que un sistema federal era la millor solució al conflicte actual de Síria que ja fa cinc anys que es perllonga. Nassan ha coincidit dient qie "El federalisme hauria de ser el futur, no només per al nord de Síria o les regions kurdes ans per a Síria en general, per què sota el federalisme, la democràcia i l'egalitat seran garantides".


Ara es treballarà durant sis mesos l'estructura concreta de la federació. Un comitè de 31 persones durà a terme els treballs amb representats de tots els sectors ètnics i socials del Nord de Síria. La representació territorial acordada ha estat:
- Cantons autònoms: Al Jazira/Cizîrê: 15, Kobanê: 4, Efrîn: 5
- Subcantó de  Tell Abyad/Girê Spî: 3
- Zona d'Alep Nord: 4 

Al capdavant de la presidència d'aquest consell hi haurà el veterà Mansoor Salom (àrab) i Hadiy Yusuf (kurda). Per exemple no s'ha determinat si crear, o no, un exèrcit professional. Mentrestant continuarà vigent el sistema de cantons autònoms com fins ara. La Federació no és acceptada ni pel govern de Síria ni per l'oposició, ambdós culpables de cinc anys d'atrocitats i manca de diàleg en una guerra civil salvatge. Els primers s'han expressat per boca el ministre d'exteriors el que ja mostra la seva incapacitat per acceptar que els qui han decidit optar pel federalisme com a mode de convivència al nord de Síria són sirians, no estrangers. Segons el ministre del règim que ha provocat el 95 % de les morts civils de la guerra, la seva reposta era "advertir a qualsevol que amenaci i mini la unitat de la terra i el poble de Síria sota qualsevol pretext. Crear un sistema federal o una unió contradiu la constitució federal siriana i tots els conceptes nacionals i resolucions internacionals.". No és Margallo (PP) parlant de Catalunya, és el ministre d'afers exteriors d'Assad.

Igualment de delirant ha estat la posició de la Coalició Nacional Siriana, el magma opositor finançat per Turquia i l'Aràbia Saudita i que defensa el supremacisme de l'ètnia àrab. Pels opositors "moderats", segons la premsa occidental, que es proclami qualsevol zona autònoma "confisca (sic) la voluntat del poble sirià". Més el menys allò de "hemos de votarlo todos y nosotros no lo vamos a votar" respecte al dret a l'autodeterminació.

Errors greus per les dues parts. La federació és un acord de convivència entre la població del nord de Síria, acordada per sirians de forma democràtica, element que manca tant al govern com l'oposició. No planteja cap ruptura de Síria, ben al contrari, és una mà estesa per conviure en peu d'igualtat. Oposar-se deixa a la vista les vergonyes supremacistes del govern i l'oposició.


Tampoc part la premsa ha encertar la seva anàlisi sobre la proclamació. En primer lloc s'ha deixat entreveure que es proclamava un estat. Fals i perjudicial. En segon lloc s'ha destacat, com a notícia, que Turquia, Aràbia Saudita, el govern de Síria o els Estats Units no reconeixien la nova federació. Això obvia un detall essencial: cap d'aquests actors havien reconegut l'Autonomia Democràtica proclamada el 2012 i 2013. I malgrat això aquesta s'ha consolidat i crescut de forma territorial i social. Ha afectat, en cap, aspecte, que hagi estat reconeguda? No.

Hadiy YusufMansoor Salom

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada