dissabte, 12 de març del 2016

Grups progovernamentals de l'Iran ataquen la minoria kurda Ahl-i Hakk

Els paramilitars armats i finançats pel govern iranià dels grups Basij han tornat a mostrar la seva cara més sectària. El nom complet de Basij significa, literalment, "Moviment per la Mobilització dels Oprimits". Tota una paradoxa. Els grups de Basij, formats per sectaris musulmans de la branca xiïta, han atacat les darreres setmanes la minoria religiosa Ahl-e haqq o Ahl-i Hakk.

Els Ahl-i Hakk (Poble de la Veritat, en persa) són els seguidors de la religió anomenada yarsanisme. És tracta d'un culte místic i esotèric derivat de l'islam sufí. A l'Iraq se'ls coneix com a Kakais i a l'Iran com a Yarsanis. A finals de gener van atacar la Jamkhana, un aplec de la confessió de majoria kurda, a la ciutat kurda de Kermanshah. Pels Ahl-i Hakk el kurd, en el seu dialecte gorani, és la llengua sacra. Amb bastons i pedres, els xiïtes van atacar el temple ahl-i hakk i el van destrossar. La policia, habitualment tant despòtica amb qualsevol reivindicació, no va actuar en cap moment. Els basij van fer cants per l'extermini dels Ahl-i Hakk.

No ha estat un cas aïllat. A finals de febrer partidaris del recentment electe  Heshmatollah Falahatpisheh van manifestar-se a Islamabade Gharb. Es va tractat d'una sèrie d'actes provocatius amb crits obscens contra la minoria religiosa o duent bigotis falsos rient-se d'aquesta costum ahl-i hakk. Els musulmans duien fotografies de caps ahl-i hakk amb una sèrie de comentaris despectius clarament supremacistes. Van arribar a atacar habitatges de la minoria religiosa. Com a resposta uns 2.000 ahl-i hakk van sortir al carrer encapçalats pel fill del cap religiós Nasradin Heydari. El govern iranià reconeix que aquesta minoria està discriminada i encara l'acusa de donar suport als partits pro kurds.

Dos milions de fidels viuen a l'Iran però una gran part de la comunitat ha marxat al Kurdistan iraquià. Com a mínim dos ahl-i hakk es van cremar el 2013 i un es va suïcidar per protestar contra la persecució que pateixen per part del govern musulmà xiïta. Paradoxalment l'Iran xiïta és enemic de l'Estat Islàmic, un altre grup musulmà integrat per intolerants.  En una cosa, almenys, coincideixen: l'odi al diferent no musulmà.

Per a saber-ne més:
- Qui són els Ahl-i Hakk? (KurdisCat)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada