divendres, 18 de març del 2016

Erdogan: "Democràcia o llibertat, per a nosaltres, no tenen cap valor".

Recep Tayyip Erdogan es sap en una situació de força. Una posició que li està concedint Alemanya en concedir-li el paper de "mag" que ha de fer esfumar els refugiats d'Europa. La política inhumana d'Alemanya deixa en mans del polític turc, el més autoritari de les darreres dècades, el destí de milions de persones.

I l'obsessió d'Erdogan es diu impunitat. Avui ho ha tornat a mostrar. No se n'amaga del xantatge. Si els europeus no volen unes desenes de milers de refugiats al seu territori tindran que pagar: el preu és el destí fatídic de milions de kurds atrapats en un estat repressiu sense cap, cap, respecte cap als drets humans. Centenars han estat morts per les forces turques el darrer mig any. Fins a 350.000 refugiats kurds han marxat de les seves cases escapant a 60 estats de setge ordenats pel govern d'Erdogan amb l'objectiu d'aterroritzar la població kurda.


El polític islamista ho ha evidenciat avui, una vegada més. I la resposta de la classe política europea tornarà a ser el silenci. "Democràcia, llibertat i govern per la llei? Per a nosaltres aquests termes no tenen ja cap valor. Aquells que estan al nostre bàndol en la lluita contra el terrorisme* són els nostres amics. Aquells a l'altre bàndol són els nostres enemics". Erdogan ha proposat ara estendre la definició de "terrorisme" a diputades/ts, acadèmics universitaris o periodistes que no actuïn segons els seus criteris. "No importa quina titulació tinguin".

Erdogan ha expulsat periodistes britànics o dels Països Baixos, un matemàtic britànic que feia 25 anys que ensenyava a Turquia o, ahir, al corresponsal del setmanari alemany Die Bilt. El cas dels acadèmics universitaris és excepcionalment evident doncs se'ls està expulsant per signar una declaració "a favor de la pau i el diàleg". Però l'autoritari islamista ha tingut per tothom. La corresponsal de The Economist, Amberin Zaman, va preguntar-li si edificar una societat sobre l'Islam com estava fent, es podia qüestionar. Erdogan va definir-la com "una dona militant i sense vergonya disfressada de periodista" per "insultar una societat que és 99 % musulmana". Twitter ha estat definit com "una amenaça, la pitjor" pel cap de l'AKP.

Avui mateix Erdogan ha tornat a amenaçar Europa acusant-la de donar "suport" als kurds. El pretext ha estat la instal·lació d'una petita tenda a Brusel·les prop de l'edifici on es realitza la reunió entre Turquia i UE sobre les persones refugiades. "Aquests països no són honestos, ni sincers, actuen de forma ambigua. A qui deceben? Sigueu honestos, sigueu sincers. No podeu decebre a Turquia ni a la nació turca (...) En un moment en que Turquia acull 3 milions, aquells que són incapaços de trobar un espai per a un grapat de refugiats, que són al bell mig d'Europa en condicions miserables, primer haurien de mirar-se al mirall (...) Molts estats, en primer lloc els occidentals, encara no desenvolupen una acció decidida contra aquests grups." ha dit referint-se a la minoria kurda a Europa.

* Erdogan usa l'eufemisme de terrorisme per a referir-se a la minoria kurda. Les seves forces policials terroritzen la població civil i ahir disparaven contra la ciutat kurda de Gever, els seus serveis secrets han ajudat de forma decisiva als terroristes de l'oposició siriana i a l'Estat Islàmic. Les persones que han denunciat aquesta col·laboració amb grups terroristes han estat detingudes per la policia d'Erdogan.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada