dissabte, 1 d’agost del 2015

Els EUA usaran la base turca per ajudar a les milícies kurdes

El primer pas del pretext del govern turc per iniciar un atac contra la resistència kurda fou acordar amb els EUA la cessió de la base d'Incirlik, a la regió d'Adana. Aquest gest ha estat, hores d'ara, l'únic pel que Ankara ha afirmat que participarà a la coalició anti Estat Islàmic.

Dimecres 29 el ministre d'afers exteriors del govern islamista turc, Tanju Bilgiç, va condicionar la cessió al fet de que no s'ajudés a les milícies kurdes*. En aquest sentit negava les afirmacions del portaveu del departament d'estat dels EUA, John Kirby, qui havia afirmat que de d'Incirlik s'ajudaria a les milícies kurdes.

Els EUA no han tardat ni dos dies en desmentir el govern turc i avui han confirmar que usaran la base turca per ajudar a les milícies kurdes. Mark Toner, del departament d'estat, ha estat molt concret: "Crec que Kirbu va estar molt clar en el suport a les forces anti-Estat Islàmic, de les quals hi formen part les forces kurdes. Els kurds sirians formen part d'aquest grup, així com els àrabs sirians. No seria correcte dir que només es tracta d'un grup". En el mateix sentit s'ha posicional el cap de la coalició internacional, el general nord americà Kevin J. Killea, qui ha afirmat que les YPG són una força que generen confiança a la coalició contra el Daesh. D'aquesta manera queda en evidència que la voluntat turca de només ajudar els seus grups afins posa en dubte l'operació.

Mentrestant ha passat una setmana i no s'ha començat a operar des d'Incirlik. Sí que és cert que han arribat avions dels EUA a Incirlik procedents d'Alemanya però no han actuat. Encara menys els més de 200 F-16 turcs que, en canvi, ja sumen 400 sortides contra bases kurdes a l'Iraq o dins de la pròpia Turquia.

* Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada