dilluns, 10 d’agost del 2015

Les forces aliades avancen amb comptagotes cap al sud de Sarrin, on l’Estat Islàmic resisteix l’embat

El 27 de juliol, les Forces Aliades integrades per les Unitats de Protecció Popular (YPG), les Unitats deDefensa de les Dones (YPJ) i faccions de l’Exèrcit Sirià Lliure (FSA), aconseguien alliberar la ciutat kurda de Sarrin, al sud-oest del cantó de Kobanê, després de setmanes batallant contra els homes de l’Estat Islàmic (EI). Les milícies tricolor tornaven a donar així un cop sobre la taula i es tornaven a postular com un dels únics actors capaços de plantar cara de forma efectiva a les forces fonamentalistes.

Conscients, però, del potencial dels homes de negre (que ja havien estat capaços de fer retrocedir les Forces Aliades en obrir un corredor al voltant de la ciutat de Sarrin quan aquesta era a punt de ser alliberada), les milícies kurdes van iniciar ja pocs dies després dues accions paral·leles. D’una banda, aprofitaven l’embranzida que els havia donat la victòria a Sarrin per a llençar-se sobre la localitat de Milhah, uns quilòmetres més al sud; i d’altra banda, procedien a assegurar i garantir la seguretat a l’interior de Sarrin.
Franctiradora de les YPJ al front de Sarrin, Rojava

Lluny de donar la batalla per perduda, l’EI ha seguit reforçant les seves posicions a Milhah enviant-hi recursos a través de petites barcasses que creuen el riu Eufrates, com venen fent des del principi de l’operació a Sarrin. D’aquesta manera, aprofiten la seva avantatjosa situació a la riba oest del riu per a fer gotejar permanentment reforços, tant humans com materials, als homes d’Abu Bakr al-Baghdadi ubicats a l’altra banda.

El divendres al vespre, a més, l’Estat Islàmic hauria atacat algunes “àrees rurals de la ciutat de Sarrin amb foc de morter provinent de la riba occidental de l’Eufrates”, segons reportaven les YPG en un comunicat publicat a la seva pàgina web i que hores després ratificava el reporter de guerra nord-americà Chuck Pfarrer. Així, els fonamentalistes estarien intentant distreure les Forces Aliades en la seva cursa cap a Milhah, en un intent d’obligar-les a concentrar esforços al voltant de la ciutat de Sarrin.

No sembla, doncs, que l’Estat Islàmic estigui disposat a permetre que la regió de Sarrin caigui en forma de dominó com en el seu moment ho van fer centenars de pobles propers a Kobanê després que aquesta fos alliberada. I és que, després de l’heroica defensa de Kobanê, l’alliberament de Tel Abyad, la connexió de dos dels tres cantons kurds a Síria i de l’alliberament d’una ciutat de Sarrin que apropa cada vegada més les milícies tricolor a Ar-Raqqa, sembla que l’EI vulgui plantar-los cara ara ja arreu.


Marc Español
@mespanolescofet

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada