dimarts, 18 d’agost del 2015

Rojava comença a refinar petroli per si sola

El març de 2.013 les van conquerir els camps petrolífers de Rimelan, al cantó de Cizîrê (Kurdistan de Síria). Abans de l'inici de la guerra de Síria, l'any 2.011, Rimelan havia arribat a produir 165.000 barrils per dia (bpd). La manca de recursos humans i materials ha fet caure la producció a zero. No només a Rojava, en general el govern sirià només produeix actualment uns 10.000 bpd a tota Síria.

Amb un gran esforç, iniciat l'estiu de l'any passat, s'han començat a posar en marxa les instal·lacions per a poder refinar el petroli extret. Actualment s'està produint una quantitat important (respecte al global de Síria): 15.000 bpd. L'administració de l'autonomia democràtica de Rojava els utilitzarà per a ús intern, tant de la població civil com per a les forces d'autodefensa de les YPG, YPJ, Al Sanadid i MFS.

Les xifres poden semblar menors si les comparem amb les del Kurdistan iraquià. La regió autònoma del Kurdistan de l'Iraq va exportar, el mes de maig, 577.621 barrils per dia (bpd) de petroli a través d'oleoductes a la República de Turquia. Paral·lelament a regió autònoma va subministrar a l'empresa estatal de petroli  de l'Iraq Estatal de Petroli 448.889 bpd en el mateix període d'acord amb el compromís que va adquirir el mes de desembre. Segons aquest, signat el 2 de desembre de 2014, els kurds van acordar exportar una mitjana de 550.000 barrils per dia a través de SOMO (State Oil Marketing Organisation) a canvi de la restitució dels pagaments pressupostaris de Bagdad.

Arran de l'inici de la guerra van ser sabotejats els oleoductes que duien el petroli de Rimelan cap al sud de Síria i van quedar aturats. Actualment s'han posat en marxa 150 dels 1.300 pous disponibles i, a més, hi ha actives vint refineries.

Cristina Torrent

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada