dimecres, 26 d’agost del 2015

L'Iran executa el pres kurd Behrouz Alkhani

Havia nascut l'any 1985 a Salmas i va ser detingut pel règim teocràtic el 30 de gener de 2010. Des de llavors havia viscut en condicions extremadament inhumanes i confinament solitari habitual. El 2011 un tribunal islamista iranià el va condemnar per moharebeh. Aquest és un "delicte" tipificat a la legislació islàmica xiïta de l'Iran i significa "enemistat amb Déu".

Se l'acusava d'haver col·laborat amb el Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK) o Partit de la Vida Lliure de Kurdistan. Fundat l’any 2007 és membre de la Confederació Democràtica del Kurdistan (KCK) impulsada pel PKK de Turquia. El maig de 2014 es va presentar KODAR, Organització de la Societat Lliure i Democràtica del Kurdistan Est.

Behrouz Alkhani fou acusat de l'assassinat d'un agent iranià a Khoy (Azerbaidjan Occidental). La revisió de la sentència va confirmar la pena de mort però va tornar a apel·lar. Es dóna la circumstància que ha estat assassinat sense que s'hagi resolt el seu recurs. En un principi es creia que el seu cos havia estat, aquesta vegada, entregat a la família. Al vespre el germà de la víctima ha negat aquest extrem. Amb ell han estat executats cinc presos no polítics. Amb aquests crims ja són 700 les persones que ha matat el govern iranià convertint-se, de molt, en el segon estat que aplica més la pena de mort, després de la Xina.


Behrouz Alkhani va ser un dels 29 presos kurds que va protagonitzar una vaga de fam a finals de l'any passat a la que vam donar suport des de KurdisCat. Des de llavors diversos vaguistes han estat assassinats pel règim teocràtic de Teheran. El darrer militant kurd assassinat fou Sîrwan Nejawîyi a principis d'aquest mes. També ell havia format part de la protesta de presos kurds.

Per a saber-ne més d'aquesta vaga de fam vam informar:

La vaga de fam silenciada dels 29 presos kurds a l’Iran (Article de KurdisCat a L'Accent)

Vaga de fam de presos kurds a Iran i nous condemnats

S'estenen les accions en solidaritat amb la vaga de fam

Un dels presos en vaga de fam a Iran agredit

El Premi de Drets Humans 2014 per un periodista kurd d'Iran

Mobilitzacions en solidaritat amb els presos en vaga de fam a Iran

Trenta dies de vaga de fam a Urmia amb noves mobilitzacions

 
Acaba la vaga de fam  


Presos que van participar a la vaga de fam i han estat executats:

Mansour Arwand 

Saber Mokhaled Mawaneh

Sirvan Nejavi (
Sîrwan Nejawîyi)

Saman Naseem (es desconeix la seva situació real) 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada