diumenge, 30 d’agost del 2015

Neix la milícia femenina cristiana de Rojava
Jinên Bed Nehrînê, les Dones de Bethnahrain s'ha presentat el 30 d'agost. La cerimònia fundacional s'ha realitat a Tirbespiye, ciutat del cantó de Cizire, a Rojava (Kurdistan de Síria). Després de mesos de formació política i militar el Mawtbo Fulhoyo Suryoyo (Consell Militar Siríac, MFS) ja compta amb una milícia de dones.

Les Forces de Defensa Femenines de Bethnahrin (BWDF per les sigles en anglès) és l'ala armada de la Huyodo d’Neshe d’Bethnahrain, Unió de Dones de Bethnahrain. Aquesta organització aplega les dones assíries i siríaques. La minoria assíria, de religió cristiana, és diferent de la kurda però hi treballa de forma conjunta i l'MFS actua coordinadament amb les YPG kurdes a Rojava des de fa anys. La creació de la nova milícia enforteix els principis del confederalisme democràtic tant pel que fa a la perspectiva feminista com de confederació de grups ètnics.


 

Beth Nahrain és el nom de Mesopotàmia en llengua siríaca o aramea. Significa literalment la casa entre els dos rius en referència als Tigris i l'Eufrates que van acollir la nació assíria abans de la seva minorització pels medes primer i pels àrabs i turcs després.

Cristina Torrent

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada