dilluns, 5 d’octubre del 2015

Cada vegada més sol: Erdogan critica a Rússia per entrar a Síria i als EUA per armar les YPG

El president de Turquia està cada vegada més aïllat. Recep Tayyip Erdoğan s'ha indignat davant la decisió dels Estats Units d'Amèrica d'enviar directament armes a les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), les YekîneyênParastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) i la part del Free Syrian Army que col·labora amb aquestes milícies. Conjuntament actuen en el marc de Burkan al-Firat (Volcà de l'Eufrates). L'enviament d'armes no és imminent però podria ajudar a revertir la superioritat de l'Islamic State (Estat Islàmic, IS) en aquest aspecte. Bona part de les armes que actualment utilitza Burkan al-Firat són, de fet, capturades a l'IS.

Paraules plenes de demagogia


"No veig la situació per a que els kurds siguin armats. Crec que aquestes accions armen a grups terroristes. No hi ha diferència entre el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i el Partit de la Unió Democràtica (PYD). Dir que un grup terrorista és millor que un altre és una afirmació injusta." El PYD ja ha respost al mandatari islamista turc recordant que és ell qui arma i financia el Front Al-Nusra (Al Qaida a Síria) o Ahrar Al-Sham (del Front Islàmic) amb les recentment creades Brigada Sultan Murat i Brigada Sultan Fatih amb membres de l'ètnia turcmana de la zona d'Alep.

Rússia tampoc

Mentre Ankara s'ha dedicat, en quatre anys de conflicte, a donar suport a grups islamistes sovint formats per estrangers sense solucionar, en res, el conflicte, ara es permet criticar Moscou. Erdogan ha definit com una "greu errada" l'entrada de Rússia en la guerra. "El fet que Rússia hagi fet aquest moviment malgrat l'opinió de Turquia ens provoca pena i preocupació (...) Turquia avaluarà aquests moviments d'una altra manera. Els països que fan tractes amb un estat terrorista seran jutjats per la història". Erdogan ha quedat fora de joc pels darrers esdeveniments. Si abans de l'estiu semblava possible una incursió turca a Síria ara esdevé impossible. El president islamista continua reclamant una zona "tap" al nord-oest de Síria "per aturar a l'Estat Islàmic i els kurds". Però ja ningú creu, després de la seva campanya contra el PKK iniciada el 23 de juliol, aquesta doble vessant. És obvi que l'IS no té res a veure amb el que Erdogan, amb menyspreu, anomena "els kurds". De fet, el PYD i les YPG/YPJ han aconseguit, hàbilment, fer el camí invers d'Erdogan: Mantenir un equilibri diplomàtic entre els EUA, l'oposició siriana de l'FSA, Rússia i el govern sirià.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada