dissabte, 10 d’octubre del 2015

Matança a una manifestació per a la pau a Ankara

Tres explosions simultànies a la capital turca han provocat una matança. Aquest matí s'estava realitzant la marxa per la pau, Barış en turc, promoguda pel partit d'esquerra Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble) i moviments socials de l'esquerra turca*. Les bombes han esclatat enmig de les persones que es concentraven segons l'agència Dogan a la vora de l'estació central d'Ankara. Com a mínim hi hauria 30 persones mortes i desenes de ferides més. La cadena de televisió MedNuce ha elevat a 30 morts i 300 ferits el nombre de víctimes. Özgür Gündem parla de 35 morts i 300 ferits. Al migdia l'associació de metges de Turquia ha afirmat que les víctimes mortals eren ja 70. A darrera hora de la nit, segons el partit d'esquerra turca, pro kurd HDP, els morts eren 128, hi havia 400 ferits i 168 persones desaparegudes.

Davant la manca d'ambulàncies s'han utilitzat taxis per traslladar les persones ferides a l'hospital.

L'atac s'assembla molt a l'atemptat de Suruç, també contra l'esquerra turca que defensa els drets de la minoria kurda, també amb suïcides i que, mai, ha estat reivindicat per cap organització. L'atemptat de Suruç va servir al govern turc per trencar el procés de pau amb el moviment nacional kurd. Abans, el 5 de juny, hi va haver un atemptat similar contra un míting electoral de l'HDP que va deixar 3 morts i 402 ferits. Tampoc va ser reivindicat i va produir-se, també, en període electoral. De fet, avui la policia ha atacat els ferits i la resta de manifestants, amb canons d'aigua, després de les explosions com es pot comprovar en aquest vídeo.

El co president de l'HDP, Selahattin Demirtaş, ha acusat l'estat d'estar al darrera dels atemptats i ha cancel·lat tot els actes electorals de la seva formació. El dirigent kurd ha afirmat: "L'estat turc és una organització mafiosa i s'ha convertit en un assassí en sèrie amb l'objectiu d'oprimir el poble". Demirtaş ha recordat que el modus operandi d'avui és idèntic al dels atemptats, no reivindicats, de Suruç i Amed. Hores d'ara el co president del partit viatja cap a Ankara des d'Istanbul. A primera hora de la tarda s'ha confirmat que entre les víctimes mortals hi ha la diputada al parlament turc Kübra Meltem Mollaogl, de l'HDP.

* KESK (Confederació de Sindicats del Sector Públic), DİSK (Confederació de Sindicats Progressistes de Turquia), TMMOB (Unió de Cambres d'Enginyers i Arquitectes de Turquia), TTB (Associació de Metges de Turquia) i Birleşik Haziran Hareketi (Moviment Unit de Juny).0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada