dijous, 22 d’octubre del 2015

La co presidenta del PYD visita MoscouAsya Abdullah intervé en la Conferència Internacional Kurda que han organitzat les Institucions Socials Kurdes Internacionals i l'Institut de Recerca Estratègica Rus a la capital eslava. A la Conferència s'hi ha llegit una aportació de la Koma Civakên Kurdistan (KCK, Confederació de Comunitats del Kurdistan). L'Institut rus, per veu d'Anna Glazova, ha destacat el nou paper, clau, dels kurds a l'escenari internacional i la seva aporta per al co existència a la zona entre les diferents comunitats, en referència al confederalisme democràtic proposat per la KCK. En el mateix sentit s'hi ha expressat Andrey Balkànov, president de l'Associació d'Advocats de la Federació Russa, que ha subratllat que cal que Rússia es prengui "els kurds seriosament".

La co presidenta del Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD) ha destacat que "Amb la seva resistència principalment en Kobanê, els kurds han deixat la seva empremta per tot el segle en aquesta guerra. Els kurds ara estan construint el seu propi sistema en el territori de Síria. Sense ser depenents de qualsevol altra força, els kurds s'estan governant a si mateixos sobre la base d'aquest sistema, que consisteix en cantons autònoms i permet a les dones, els joves i tots els altres sectors de la societat a expressar-se amb les seves identitats específiques. Alhora que fem la construcció d'aquest sistema no hem promogut una separació de Síria. El nostre objectiu és garantir la democratització de Síria i la lliure expressió de tots els pobles en una Síria democràtica amb la seva pròpia identitat ".

A part de la conferència, la co presidenta del PYD, aprofita la visita a la capital russa per realitzar una tasca diplomàtica de Rojava. Així, Asya Abdullah, es reuneix amb el ministre d'afers exteriors rus. Per aquest motiu diverses fonts parlen d'una aproximació del govern de Putin cap a Rojava per tal de cercar una entesa de col·laboració. Abdullah ha explicitat el suport del govern autònom de Rojava a la intervenció russa a Síria que, de moment, no ha afectat cap dels seus fronts directament. Mikhail Bogdànov, responsable d'afers exteriors, ha rebut Abdullah. Bogdànov és el màxim responsable de la política russa al Pròxim Orient.

De fet la dirigent kurda ha proposat un front comú contra "el terrorisme", en referència a l'Estat Islàmic. La proposta és ben raonable: si tots compartim enemic, per quin motiu no el combatem plegats?. El fet que la seva visita coincideixi amb la de Baixar al-Àssad no sembla, doncs, una casualitat. Normalment el govern rus no deixa res en mans de les casualitats.

Finalment, Abdullah ha confirmat que el govern de Rojava vol obrir una delegació oficial a Moscou. "En la nostra opinió, hi ha una necessitat en el sentit d'intensificar les relacions mútues amb el lideratge rus".


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada