diumenge, 11 d’octubre del 2015

Selahattin Demirtaş respon al govern turc amb una demostració d'enorme dignitat

Selahattin Demirtaş, co president de l'HDP, ha respost a les agressions verbals del govern turc posteriors als atemptats d'Ankara contra la marxa per la pau. En els moments de més dolor, els més greus, sovint emergeixen les persones més capacitades. La infinita baixesa dels membres del partit al govern davant els fets d'ahir, Demirtaş ha emergit com un dirigent amb una capacitat especial, templança, mesura i seguretat. Els propis periodistes, després dels més de déu minuts de declaracions sense llegir, sense aixecar la veu, sense mostrar la ràbia que sent ni caure en les provocacions. 


Selahattin Demirtaş ha respost especialment al primer ministre Ahmet Davutoğlu en el següents termes: "He parlat com algú que ha perdut gairebé 150 amics els darrers mesos en atacs com aquest. (...) No heu fet ni una sola detenció en relació a cap d'aquests atacs. Ni als atemptats de Suruç, ni al de Diyarbakir. No detindreu tampoc al qui ha perpetrat el d'Ankara. Vostè va dir: 'Hem detingut Abdurrahman Acikgoz i l'hem posat a disposició del sistema judicial'. De fet, Abdurrahman Acikgoz, el suïcida, va esclatar en trossets. Hi ha hagut cap massacre en la que hagueu trobat els criminals que l'han perpetrat? Ha estat a Ankara, la capital de Turquia, On si un ocell vola per l'aire l'estat ho sap. Un ocell!. És el rocafort de l'agència d'intel·ligència. Hi ha una marxa de centenars de milers de persones. I no n'hi ha ni una sola mesura de seguretat. Mirem ara què passa quan són ells que fan una marxa. Les mesures de seguretat comencen déu carrers abans. Avui, sí que ells realment van permetre a dos suïcides estar al bell mig de la gent de demanava pau. Ho van fer sense cap control, cap seguretat... No hi havia res. I no és tot. El suïcida es va fer esclatar. Hi havia persones al terra, ferides, unes cinc-centes gairebé. Un centenar de morts, cinc-cents ferits al terra i les persones havien de fer front a (la policia llençant) bombes de gas i canons d'aigua". Tornant a Davutoğluli comenta: "Li perdono que ens insulti i desqualifiqui pel que ha passat avui, quan la nostra gent està als dipòsits de cadàvers... quan la seva carn encara no ha estat retirada dels carrers. Valori's a si mateix. Vostè no és considerat un primer ministre. Ha confiscat el govern per la força...ha donat un cop d'estat. Aquells que voten per vosaltres són 'ciutadans'. Aquells que no ho fan, són 'subjectes' o 'enemics'. És correcte matar-nos, només per què no us hem votat".


En referència a l'autoria de l'atemptat, el dirigent kurd ha apuntat altra vegada al partit al govern: l'AKP. "Ells ens fan arribar aquest missatge 'Podem matar-vos i fer-vos esclatar en trossets a ple dia al bell mig d'Ankara. Us podem matar a tots aquells que s'alcin contra nosaltres (a l'AKP) i amagar-ho.' Però Demirtaş també respon a aquestes amenaces amb templança: 
"A l'infern amb les vostres urnes, els vostres escons al parlament i el vostre palau. (en referència al faraònic parlament d'Erdogan). Però sabeu això: No canviarem ni una ungla del nostre poble pels trilions que heu robat. (en referència als nombrosos casos de corrupció que sacsegen l'AKP). El primer ministre va parlar ahir mitja hora (sobre els atemptats). I va dedicar 20 minuts a insultar-nos. El primer ministre va dedicar la meitat del temps en amenaçar-me mentre parlava sobre un fet on un centenar de persones havien perdut les seves vides. Vau escoltar una sola paraula de condemna a l'ISIS? No!. Nosaltres som els que morim. Nosaltres som els soldats, som la policia! Som els kurds, som els turcs. Vosaltres esteu governant aquest país. Sou responsables de cada mort. Només tenim una sola vida, i la sacrificaríem mil vegades pel nostre poble. Enlloc de donar comptes del què va passar, Davutoğlu, surt a la TV, comença a acusar a l'HDP i a Demirtaş amb un centenar de persones en dipòsits de cadàvers. El ministre nomenat, l'anomenat ministre de justícia, respon a les preguntes amb un somriure a la seva cara. Si jo fos el primer ministre, sortiria a la palestra, demanaria perdó un miler de vegades i després dimitiria. Algunes persones honorables es suïcidarien. Però aquesta gent no sap significa tenir vergonya. No n'hi ha ni una persona amb dignitat a la que podem demanar que dimiteixi. I estem governats per aquesta gent. 

Vídeo de la intervenció completa:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada