dissabte, 24 d’octubre del 2015

Putin assegura que Àssad ha acceptat que ajudin a l'oposició siriana contra l'IS

El President Vladímir Putin ha fet balanç de la seva reunió amb el President Baixar al-Àssad a Sochi (Mar Negre). El dignatari rus ha afirmat que el president sirià va acceptar dialogar amb l'oposició, particularment amb el moviment kurd.

Àssad veu positivament el suport rus a l'oposició

Àssad també va acceptar que l'exèrcit rus doni suport a l'oposició en la lluita contra l'Estat Islàmic (IS per les seves sigles en anglès). "Ho veuria positivament", va dir Àssad a Putin. Segons aquest, una vegada acceptat pel president sirià, ara Moscou està estudiant com ajudar a l'oposició que lluita contra l'IS. "Estem reflexionant-hi i provant, si funciona, de trobar acords". És en aquesta línia que cal llegir la visita de la dirigent kurda del PYD* a Moscou el mateix dia que Àssad. Asya Abdullah va ser rebuda per afers exteriors i va anunciar que obriran una oficina a la capital russa. El ministre d'afers exteriors rus,

Lavrov concreta el suport a l'FSA

Sergey Lavrov, ha concretat posteriorment les afirmacions de Putin. El diplomàtic ha assegurat que estaven en condicions de donar suport aeri a les forces de l'oposició que combaten l'IS. En concret s'ha referit al Free Syrian Army (FSA). Donat que aquest gairebé no té fronts oberts contra l'IS, aquests atacs es centrarien a Rojava. Allà és on forces de l'FSA lluiten, colze a colze, amb les milícies kurdes i acaben d'establir-hi una aliança político-militar: les Forces Democràtiques de Síria (SDF per les seves sigles en anglès).

Putin aposta per les forces kurdes

Si, com es creu, Rússia estaria exigint contra partides a Àssad, la més important seria acceptar concessions a l'oposició no islamista que encapçala clarament el moviment kurd. De fet el propi Àssad va acceptar fa poc, atenent a mitjans russos, dialogar sobre l'autogovern kurd. Un gran pas després de seixanta anys en els que la seva família-clan ha negat, rotundament, l'existència de kurds a Síria. De fet, dijous, Putin va reclamar l'acció unida del govern sirià amb el de Rojava com a via per derrotar l'IS.

El president rus aposta per col·laborar amb les forces kurdes de Síria. No és la primera vegada  que s'hi ha referit en condicions positives. Així, va reclamar a les Nacions Unides, el setembre, que "finalment reconeguin que Àssad i els kurds estan lluitant, de forma valenta, contra l'Estat Islàmic i d'altres forces terroristes a Síria". I no només es tracta d'oportunisme militar. El govern rus ja fa anys que treballa en la recerca sobre la nació kurda com vam anunciar el setembre de 2013 o va reforçar, a principi de 2014, el seu servei de ràdio en la llengua kurda.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada