dilluns, 12 d’octubre del 2015

La milícia kurda yezidi YBŞ conquereix la carretera entre Mossul (Iraq) i Síria

El 6 d'octubre, la comunitat yezidi havia de celebrar la Festa de l'Assemblea. Un esdeveniment religiós de rellevància que inclou un peregrinatge al temple sacre de Lalish, al Kurdistan de l'Iraq. Però enguany el Consell Religiós va suspendre la celebració. El motiu és la delicada situació que es viu a la zona de població yezidi, incloent-hi Lalish, amenaçada pels fonamentalistes sunnites de l'Islamic State (IS).
Unitat de combat de les YBŞ formades per yezidis i armades i entrenades pel PKK i les YPG des de l'estiu de 2.014
Hi havia un segon motiu. Dos dies després les milícies kurdes llençaven la més important ofensiva dels darrers mesos a la muntanya de Shengal. Mentre el front es manté bloquejat a Sinjar, l'atac trencava les defenses de l'Estat Islàmic al sud-oest de la muntanya de Shengal (Kurdistan de l'Iraq). Columnes de Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal), la milícia dels yezidi propera al PKK*, i Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG), la milícia del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) descendien sobre dos eixos: BabShlo i Bara. L'atac es va fer sense suport de les Forces regulars Peshmerga però sí que hi van intervenir voluntaris/es de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i de lesYekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ). Aquestes dues milícies, tot i ser adscrites al Kurdistan de Síria, tenen desplegades unitats al front de Shengal per defensar la minoria yezidi.
A l'extrem dret Mossul, capital de l'IS a l'Iraq, a l'esquerra al-Hasakah, amenaçada pel mateix grup i defensada per les YPG. Al mig l'operatiu que ha tallat la ruta entre els dos punts.


Les primeres vint hores de combats van dur a resultats esperançadors. L'IS va veure's sorprès per l'ofensiva i una trentena de radicals islamistes van perdre la vida. Ja era de nit quan la bandera de les YBŞ onejava a Alneban. La població, poc important demogràficament, està situada en un espai clau: la carretera que connecta la ciutat de Mossul i la frontera siriana. Amb aquesta acció i la conquesta de BabShlo, també a la carretera, les milícies kurdes tallaven la connexió de la capital de l'IS a l'Iraq amb el territori que controla a Síria. Els combats van continuar el dia 9 i van morir onze membres més del grup musulmà. Les YBŞ no han facilitat dades de les seves baixes. Dos dies després les forces aliades d'YBŞ i les HPG expulsaven l'IS de Sikeniyê, Jiddale, Heyalê i Wardiya, totes elles situades al sud-oest de la muntanya de Shengal. El balanç de baixes islamistes, sempre segons la milícia yezidi, fou de 22 baixes mortals. Els combats segueixen al voltant de Shilo però l'IS ha reaccionat a la derrota, parcial, segons Ezidi Press, executant a 21 dels seus membres per haver-se retirat de les seves posicions.


Per a saber-ne més:

Esquerdes entre els kurds de l'Iraq al voltant de l'autogovern yezidi

Mor el portaveu de la milícia YBŞ

Qui són els Yezidi?

Les YPJ-Shengal

Els fonamentalistes encerclen la muntanya Shengal

Atac d'IS a Rabia

Conquesta kurda de Rabia

Els fonamentalistes encerclen la muntanya Shengal

Els fets de Sinjar del mes d'agost de 2.014


* Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal), en canvi rep el suport, relatiu, del PDK del Kurdistan iraquià.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada