dissabte, 3 d’octubre del 2015

Els EUA aproven enviar armes a les YPG i Burkan al Firat

Segons el Washington Post la mesura ja ha estat aprovada per Barack Obama. Després de nombroses campanyes que no han estat escoltades com ara fins ara només s'havia rebut suport aeri. Fins i tot els peshmerga que van ajudar a alliberar Kobanê se'n van endur l'armament en retirar-se al Kurdistan iraquià.

Situació crítica a la Muntanya Abdulaziz

D'aquesta manera els EUA eviten un enfrontament directe contra Rússia, tampoc sancions però si volen compensar la balança després de la irrupció russa a Síria que, de moment, ha provocat una retirada de l'Estat Islàmic (IS) a la província de Hama. Casualment això ha revertit negativament a les forces kurdes doncs l'IS escapa cap a l'oest. Avui mateix ha llençat un atac contra les YPG a la Muntanya Abdulaziz matant sis membres de la milícia kurda. Les YPG s'han hagut de retirar de part de la muntanya i perdut dues poblacions (Badia i Ghurah) i la torre de ràdio essencial per controlar la muntanya.(*)


Joseph F. Dunford enlloc de John Allen

El nou cap de la coalició el general Joseph F. Dunford sembla disposat a trencar amb la submissió dels EUA amb Turquia i dur a terme una opció directa a Síria. Amb això es superaria la lamentable etapa de John Allen. L'entrada russa al país, eficient, n'és l'explicació directa. Les armes arribaran per la frontera iraquiana i seran entregades als "kurds sirians i combatents àrabs que els darrers mesos han fet fora l'Islamic State d'una gran part del nord de Síria". Donat que qui ha dut a terme aquestes victòries (Tell Abyad, Kobanê, Tell Brak, al-Hasakah...) són les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Yekîneyên  Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) i una part de l'FSA, en el marc de Burkan al-Firat, s'entén que seran qui els rebran. A canvi se'ls demanarà d'atacar ar-Raqqà.

L'objectiu kurd, en canvi, és Jarablus. De fet s'ha demanat insistentment a la coalició que doni suport a una ofensiva per creuar l'Eufrates des d'Incirlik. Segons el Washington Post també s'ha aprovat donar aquest suport. En resum, doncs, si bé la irrupció russa a Síria no està ajudant gens a la resistència kurda sobre el terreny (la més amenaçada per l'IS) si que pot generar un moviment de masses tectòniques al seu favor. Com ha dit el ministre cantonal de Kobanê, Idriss Nassan: "Estem disposats a cooperar amb qualsevol persona que lluiti contra l'IS. Fins ara, el govern sirià no ens ha ajudat a nosaltres en la lluita contra l'IS. 

(*) Article sobre la conquesta de la Muntanya per part de les YPG el maig

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada