dimecres, 21 d’octubre del 2015

Comença el curs escolar a Rojava amb nou sistema d'ensenyament

L'Administració liderada per Partit de la Unió Democràtica (PYD) a la ciutat siriana de Qamishlo ha desenvolupat un nou pla d'estudis per a les escoles primàries, que es realitza en llengua kurda en lloc de l'àrab. Després de dècades de la prohibició de la llengua kurda pel governant Partit Baas de la família Al-Àssad. Aquest procés es produeix mentre el govern sirià ha pres la decisió de tancar diverses escoles primàries de la ciutat de Qamishlo i a al-Hasakah davant el creixent poder de l'auto-administració. La situació a les escoles és molt precària especialment a les cinc de Kobani.

Samira Haj Ali, Comissionada Adjunta de l'auto-administració de l'educació en Qamishlo, creu que "Aquest és un moment important en la història del poble kurd, especialment al Kurdistan sirià (o Rojava). Avui, per primera vegada, oficialment, hi ha un pla d'estudis kurd s'ensenya a les escoles. Alguns partits xovinistes afirmen que la llengua kurda és poc important en comparació amb la llengua àrab, però volem dir-los que la llengua kurda és una molt rica. És la llengua de més de quaranta milions de persones. Alguns mitjans de comunicació mostren versions falses dels llibres que diuen que estan inclosos en el nou pla d'estudis al Kurdistan sirià, però això no és cert; hem introduït un pla d'estudis kurd purament educatiu ".

Segons un company de KurdisCat a la zona, és cert que s'ensenya ara en llengua kurda fins a tercer "i ha hagut un gran esforç per poder fer-ho" ja que es partia del no-res. "El que pugui pensar el règim no crec que al ministeri d'educació (de Rojava) li importi gaire. Més important és el que pensin els pares perquè no deixa de ser incert abandoNar una llengua majoritària, com l'àrab, per una altra més petita. Potser l'any que ve o l'altre el canvi serà per a tots els cursos "."

El canvi no és només de llengua. Es prioritza l'estimulació de l'alumnat, no la memorització, es pretén formar persones en lloc d'introduir-hi coneixements a la força. La idea és que puguin pensar per si mateixes i debatre en lloc del sistema jeràrquic-autoritari mestres -alumne/a. Amb això es pretén implantar la democràcia de base de la revolució de Rojava també a les aules.

Per donar suport al retorn a l'escola a Rojava i que els alumnes puguin estudiar a Síria sense haver d'emigrar s'ha llançat la campanya a Mi Grano de Arena "La vuelta al cole en Kobanê".


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada