diumenge, 25 d’octubre del 2015

YPG envia un miler de milicians per iniciar l'ofensiva kurda sobre la ciutat de Sinjar (Iraq)L'atac a la ciutat hauria començat el vespre de dissabte 24 d'octubre. Els bombardeigs de la coalició internacional van anunciar els primers moviments amb 30 bombes segons Rudaw. La coalició ha informat de "Cinc atacs a una unitat tàctica de l'ISIL amb la destrucció de 16 posicions de combat, 7 punts de trobada de l'ISIL i un dipòsit de l'ISIL". **

A aquests, l'Estat Islàmic (IS) va respondre cremant pneumàtics per evitar els vols de la coalició. Paral·lelament arribaven reforços de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i de lesYekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ). L'iraniana Press TV parla de "centenars de combatents arribats des de Síria". També les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG), la milícia del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) enviaven un comboi a la ciutat iraquiana.Arribada dels reforços d'YPG/YPJ i HPG (PKK) a Sinjar on han iniciat els atacs

Ha estat la milícia del PKK la que els darrers dies està duent el pes dels combats a primera línia del front. També per la nit les HPG i columnes de Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) iniciaven l'ofensiva pel sud de la ciutat. Sense suport aeri per les condicions nocturnes han aconseguit avançar sobre les línies de l'IS pel sud de Sinjar. De moment avanços modestos.

Aquest matí la coalició internacional sí ha tornat a llençar bombes sobre les posicions de l'IS a Sinjar. Pel que fa a les forces peshmerga encara no han entrat en combat tot i que estan aplegant forces al nord de la ciutat que van abandonar, precipitadament, l'agost de 2014. A més els peshmerga estan donant la informació dels llocs on la coalició ha de bombardejar abans d'iniciar l'assalt terrestre.

Unitat de combat de les YBŞ formades per yezidis i armades i entrenades pel PKK i les YPG des de l'estiu de 2.014

L'operació és la continuació de l'ofensiva iniciada el 8 d'octubre per les milícies a la muntanya de Shengal. L'atac trencava les defenses de l'Estat Islàmic al sud-oest de la muntanya de Shengal (Kurdistan de l'Iraq) amb una acció de Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) i HPG*. L'atac es va fer sense suport de les Forces regulars Peshmerga però sí que hi van intervenir-hi voluntaris/es  Aquestes dues milícies, tot i ser adscrites al Kurdistan de Síria, tenen desplegades unitats al front de Shengal per defensar la minoria yezidi. Després de quatre dies d'atacs les milícies van tallar la connexió Mossul-Sinjar.


* Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal), en canvi rep el suport, relatiu, del PDK del Kurdistan iraquià.

** Els EUA utilitzen un nom antic de l'Estat Islàmic, ISIL, sigles de Islamic State of and the Levant: Aquest nom fou abandonat pel propi grup sunnita l'estiu de 2014 per denominar-se Islamic State.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada