divendres, 9 d’octubre del 2015

L'IS avança i ja és a les portes de la ciutat d'Alep

El moviment islamista ha aprofitat els bombardeigs russos contra els diferents grups de l'oposició a la zona rural d'Alep per trencar el front nord de la província. Només aquesta nit ha avançat prop de 100 km2. Les forces opositores a al-Àssad, principalment la coordinació Fatah Halab i Ansar al-Sharia, s'han retirat d'una franja que inclou punts claus com l'escola d'infanteria i la presó d'Alahdath. Aquesta darrera estava en mans del grup opositor al-Tawhid des de juliol de 2.012 quan va expulsar-ne l'exèrcit regular.

Al centre de l'imatge les conquestes d'aquesta nit i matí fetes per l'IS. Font: @PetoLucem

IS no ataca l'exèrcit sirià i s'aprofita dels bombardeigs russos

Curiosament l'Estat Islàmic ha concentrat tot l'embat contra posicions dels opositors sense atacar les posicions de l'exèrcit sirià a la mateixa zona. El fet que l'ofensiva anés precedida de bombardeigs russos i no afectés posicions de l'exèrcit regular podria suposar certa coordinació amb aquests contra l'enemic comú o bé una estratègia premeditada de l'IS de concentrar-se en els seus rivals "ideològics" abans de fer-ho amb els seus enemics. Hores abans de l'ofensiva, de fet, l'IS hauria assassinat el màxim representant de l'exèrcit iranià a Síria a la pròpia regió d'Alep, fet que descarta una aliança amb el govern.

La zona en verd fosc mostra l'àrea conquerida per l'IS al nord d'Alep. Font: @magorient

A 2 km de la ciutat

La retirada general dels grups opositors ha deixat l'IS a només dos quilòmetres d'entrar a Alep segons Reuters. L'agència recull la denúncia d'un dels grups opositors, Liwa Suqour al-Jabal, que apunten a Rússia com a culpable del seu enfonsament. Liwa Suqour al-Jabal recorda que fa 10 dies que reben els bombardeigs russos i en aquesta han perdut el seu dipòsit d'armes pel que els ha estat impossible fer front a un atac que ha aprofitat, clarament, els atacs russos. Les principals localitats del nord d'Alep que han estat conquerides per l'IS són Fafin, Kafar Faris, Marata, Sosin i Tal Qrah. És, sense dubte, el més gran avanç de l'IS en mesos després d'estimbar-se, repetidament, amb el mur de les YPG/YPJ.

A 6 km del barri kurd bloquejat pels altres islamistes

Una de les posicions conquerides per l'IS aquesta nit i matinada és la fàbrica de ciment. Aquest emplaçament és a només 6 quilòmetres del barri de majoria kurda de Sheikh Maqsoud, a Alep. Precisament aquest barri és l'escenari des de finals de setembre de combats entre les milícies kurdes i l'oposició islamista, sobretot el Front Al Nusra. Hi viuen 250.000 persones àrabs, kurdes i cristianes que pateixen un embargament per part d'al Nusra.

La línia vermella mostra la distància entre l'avantguarda de l'IS i el barri defensat per les YPG/J. Font: Middle East War Watch.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada