dissabte, 31 d’octubre del 2015

Bateig de foc de les SDF a al-Hawl (Kurdistan de Síria)


Les Syrian Defence Forces (SDF) han assumit l'inici de l'atac sobre la població situada just al sud-est d'al Hasakah. Les YPG i la milícia àrab Sanadid duen el pes principal dels atacs que van començar ahir a la tarda. Aquests tenen el suport aeri de la coalició internacional que, des de feia una setmana no havia intervingut a Síria. L'atac coincideix amb l'anunci dels EUA de que enviaran mig centenar de militars a la zona per donar suport, previsiblement, a les SDF.



El front d'Al Hawl bloquejat des de l'agost

Una vegada consolidada la posició a al-Hasakah, i havent obert una escletxa per l'est de la ciutat, a la zona rural, les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) van considerar-se l'opció d'atacar Al Hawl. L'inici de les operacions, en una zona fortament minada, va començar el 15 d'agost i el 20 del mateix mes les milícies kurdes arribaven al suburbi. Des de llavors el front es manté estable a uns 5 quilòmetres de la població. L'Islamic State (IS, Estat Islàmic) ha evacuat la població civil però ha creat una teranyina defensiva. Tres columnes avancen, en diferent grau, per les rodalies d'Al Hawl en una operació lenta però que té com a objectiu tenir un mínim de baixes. 
 
La campanya és menys espectacular que les de Kobanê, Tell Temir o Tell Abyad però està tenint menys cost en vides i els seus resultats poden ser notables. Welati informa de l'avenç de les milícies kurdes sobre Al Hawl. La població està situada al sud-est d'al-Hasakah i és de majoria àrab. Part dels subministraments que l'Estat Islàmic a Síria rep de l'IS de l'Iraq passen per Al Hawl. 

Problemes

Dos elements entorpeixen la conquesta de la població. El primer és la fortificació de la mateixa per part de l'IS. El grup fonamentalista ha minat de forma exagerada els accessos d'al Hawl pel que és molt difícil avançar sense un gran nombre de pèrdues. El segon aspecte és que al Hawl ja és fora de Rojava. És una població àrab i les YPG/YPJ veuen difícil fer un esforç ofensiu capdavanter en una zona que, de ben segur, no gestionaran. És per això que s'ha retardat l'atac fins que els grups àrabs, en especial al Sanadid, n'ha assumit un paper dirigent. Aquesta serà la segona vegada que les milícies kurdes proven de conquerir al Hawl.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada