divendres, 2 d’octubre del 2015

YPG: "Podem cooperar amb Rússia"

L'entrada a la guerra de Síria per part de Rússia no capgirarà la situació de forma immediata. El règim d'Àssad retrocedeix de forma clara a Idlib, on només té dos reductes, Latakia i Alep. Està acorralat a Deir ez Zor i al-Hasakah on les milícies kurdes i els seus aliats han passat a ocupar la majoria de defenses després de la seva caiguda en la darrera ofensiva*. Per aquest motiu Rússia va entrar en guerra el 30 de setembre i l'Iran està transportant tropes hores d'ara.

No són els laics els qui estan derrotant Àssad

No és l'oposició laica la que està aconseguint derrotar Àssad. Són els radicals sunnites de Nusra i l'Islamic Front amb múltiples comandaments i sigles, la més coneguda Jaish al-Fatah. Sota l'eufemisme de "rebels" o encara "l'oposició" s'amaga aquest magma oposat a la democràcia, la plurinacionalitat de Síria i els drets de les dones. Per això la intervenció russa contra aquests grups, que està provocant multiples reaccions, pot afavorir en la lluita contra l'islamisme radical. No tot ell és l'Estat Islàmic.
Malgrat les crítiques dels EUA i Turquia és remarcable que Israel no hagi dit res en contra de la intervenció russa. De fet Putin va negociar-la abans amb Tel Aviv.L'opinió de Sipan Hemo (YPG)

Malgrat els rumors de negociacions russes amb les forces kurdes a al-Hasakah, cap s'ha pogut comprovar. El que sí és cert és que el moviment kurd, a Rojava, ha acollit bé l'ajuda russa a Síria per lluitar contra els islamistes. El comandant general de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Sipan Hemo, a declarat a Sputnik (mitjà rus):


"Volem que Rússia ens proporcioni suport aeri, així com les armes en la nostra lluita contra els militants l'Estat Islàmic. Podem organitzar una cooperació eficaç amb Rússia sobre el tema. Rússia ha d'enfrontar-se no només amb IS, sinó també amb el Front Nusra, doncs no hi ha diferències significatives entre aquests dos grups. Tots dos són les branques d'al-Qaida i que tots dos han de ser eliminats ".
Idriss Nassam quart per l'esquerra rebut pel partit alemany Die Linke el maig d'enguany


Les afirmacions d'Idriss Nassan (govern de Kobanê)

En la mateixa línia s'ha pronunciat Idriss Nassan. El ministre d'afers exteriors del govern cantonal autònom de Kobanê (Rojava) ha afirmat

"Hem demanat ajuda a diversos països en la lluita contra l'IS. La volem des de Turquia, la volem també de Rússia, i la volem des dels Estats Units. No és només el nostre enemic, sinó el de tota la humanitat. Estem disposats a cooperar amb qualsevol persona que lluiti contra l'IS. Fins ara, el govern sirià no ens ha ajudat a nosaltres en la lluita contra l'IS. Les forces de la coalició només ens donen suport per via aèria, i estem rebent ajuda de les forces peshmerga. La capital de l'IS és Raqqà. IS és a moltes ciutats, en Manbij, Deir er-Zor. Aquests llocs han de ser atacats. IS és a la majoria de llocs a l'Iraq i Síria han de ser atacats." 

* Ofensiva que va durar des del 24 de juny fins a l'u d'agost i on les milícies kurdes, amb ajuda de l'aviació d'Àssad, van recuperar la meitat de al ciutat que havia estat en mans de l'exèrcit regular que fou derrotat per l'IS. Les YPG controlen ara la majoria d'aquelles zones i, per tant, de la ciutat d'al-Hasakah.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada